Ovăzul este un aliment consumat în întreaga lume la micul dejun. Deşi se bucură de popularitate în Europa, Statele Unite şi Rusia, ovăzul începe să câştige rapid popularitate în ţările în curs de dezvoltare datorită accesibilităţii şi proprietăţilor sale pentru sănătate. Însă cât de sănătos este ovăzul?
Consumul de ovăz poate preveni apariţia diabetului zaharat şi, de asemenea, scădea nivelul colesterolului, ceea ce ar putea preveni şi bolile cardiovasculare. Unele studii arată că ovăzul are şi efect antiinflamator, care ar putea preveni inflamaţia asociată bolilor cronice.
Fibrele reprezintă atributul principal al ovăzului pentru sănătate. Acestea sunt bune pentru nenumărate lucruri de-a lungul tractului digestiv. În stomac şi în intestinul subţire, de exemplu, fibrele ajută la încetinirea procesului de hrănire şi absorbţie a alimentelor în moduri care promovează saţietatea şi linişteşte răspunsul corpului la insulină. Aceste lucruri pot duce la reducerea riscului apariţiei diabetului de tip 2 şi bolii metabolice.
Mai departe în intestinul gros, fibrele hrănesc bacterii intestinale benefice şi promovează sănătatea scaunului.Spre deosebire de grâu şi alte grâne, ovăzul conţine cantităţi mari de fibre specifice numite beta-glucan, care au fost corelate cu un nivel ridicat al colesterolului sănătos şi cu un risc redus de diabet şi boli cardiovasculare.
citeste continuarea aici