Cât de nociv este zahărul pentru organism. „Zahărul este un aliment destul de periculos”

Cât de nociv este zahărul pentru organism. „Zahărul este un aliment destul de periculos”
Cât de nociv este zahărul pentru organism. „Zahărul este un aliment destul de periculos”

Zahărul este unul dintre cele mai consumate alimente. Află din rândurile următoare care sunt efectele nocive pe care acesta le are asupra organismului și care este cantitatea de zahăr permisă.

În cadrul emisiunii Teo Show difuzată pe Kanal D, Teo Trandafir a avut-o invitată în platou pe doamna doctor primar specializat în diabetul zaharat,  Andra Ianculescu. Doamna doctor a vorbit despre efectele nocive pe care zahărul le are asupra organismului, abordând un subiect important pentru sănătatea noastră: diabetul și factorii care pot declanșa diabetul.

Diabetul este o boală tot mai des întâlnită în zilele noastre, mai ales în rândul tinerilor, iar principalul factor declanșator este consumul excesiv de zahăr.

Deși multă lume știe că zahărul are un efect nociv asupra sănătății noastre, ignoră adesea sfaturile specialiștilor și consumă mult mai mult decât cantitatea zilnică recomandată.

Cel mai mare dezavantaj îl constituie faptul că deși zahărul reprezintă inamicul numărul unu al ficatului, acesta se află incorporat în majoritatea alimentelor pe care le cumpărăm de la supermarket.

Care este cantitatea de zahăr permisă zilnic

Citește și: Cum sa ai o digestie ușoară si un abdomen plat

Consumul excesiv de zahăr

Doamna doctor Andra Ianculescu a subliniat faptul că „Organizația Mondială a Sănătății ne recomandă ca 10% din cantitatea de calorii integrate pe parcursul zilei să reprezinte maximul pe care să-l mâncăm din zahăruri. Optim ar fi ca zilnic să sumăm 25 g, asta pentru un adult.

Pentru copii 12 g, iar pentru copiii sub 2 ani nu este recomandat să le dăm zahăr”.

Totodată, a specificat să evităm înlocuirea zahărului cu mierea deoarece aceasta poate conține diferite substanțe: antioxidanți, aminoacizi, polen, săruri minerale, crescând altfel nivelul glicemiei în sânge.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Cu ce putem înlocui zahărul

Citește si: Cum să-ți crești imunitatea în câțiva pași simpli. Pregătește-te pentru sezonul rece.

Care este cantitatea de zahar permisă
Care este cantitatea de zahar permisă[Sursa foto: freepik]

Pentru persoanele care totuși simt nevoia să consume ceva dulce și nu vor să își pună în pericol sănătatea există anumite alimente pe care le putem folosi pe post de înlocuitor pentru zahăr. Bineînțeles că aceste alimente nu pot înlocui gustul zahărului, dar constituie o variantă mai sănătoasă pentru iubitorii de dulce. 

Printre alimentele cu care putem înlocui zahărul fără a ne pune în pericol sănătatea se numără: pasta de curmale, siropul de arțar, siropul de agave, stevia și siropul de orez brun.

Foarte important de menționat este faptul că toate aceste alimente vin însoțite de un număr de calorii, iar cheia pentru un organism sănătos și un program alimentar bine pus la punct este moderația.

Cât de nociv este zahărul pentru organism

Citește si: De ce nu este sănătos să mănânci pepene roșu cu pâine

Cu ce putem înlocui zahărul
Cu ce putem înlocui zahărul[Sursa foto: freepik]

Potrivit spuselor doamnei doctor, zahărul consumat cu moderație nu reprezintă un pericol pentru sănătate. Însă, în momentul în care depășim doza zilnică recomandată apar mai multe dereglări ale organismului ce ne pot pune în pericol sănătatea.

Dincolo de faptul că zahărul duce la creșterea în greutate, există o serie de boli asociate cu consumul excesiv de zahăr.

Citește și: Ștefania a fost eliminată din „Casa iubirii”! Tânăra a izbucnit în lacrimi: „În sfârșit o să fiu alături de Cosmin”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Printre acestea se numără obezitatea, diabetul zaharat de tip 2 și hipertensiunea arterială ce poate duce la infarct miocardic. Totodată, din cauza consumul excesiv de zahăr este afectată și retina, iar acuitatea vizuală scade, ducând astfel la orbire. De asemenea, și creierul are de suferit, zahărul facilitând instalarea accidentelor vasculare cerebrale, demenței și chiar Alzheimerului.

Este foarte cunoscut faptul că zahărul reprezintă principalul inamic al dinților sănătoși, apariția carieri dentare fiind facilitată de consumul excesiv de zahăr.

Sistemul nostru imunitar are de suferit atunci când nu respectăm un program alimentar echilibrat și putem observa apariția diferitelor boli autoimune, infecțiilor și chiar a cancerului.

Efectele zahărului asupra organismului
Efectele zahărului asupra organismului[Sursa foto: pexels]

Alte boli cauzate de consumul mare de zahăr sunt: alergiile, scleroza, cardiopatiile, gastrita, colita de fermentație, tulburările de ciclu menstrual la femei, reumatismul, anemia, astenia, sinuzita, rinita.

În cazul copiilor, consumul excesiv de zahăr influențează procesele de creștere, duce la apariția rahitismului și a fragilității osoase, declanșează pubertatea prematură și generează probleme de comportament(scăderea voinței, predispoziția la un comportament violent și scade capacitatea de concentrare)

Așa cum o alimentație sănătoasă reprezintă cheia unei vieți sănătoase, este foarte important să nu consumăm în exces zahărul, respectând doza zilnică recomandată. Totodată, trebuie să ținem cont în permanență de recomandările specialiștilor și să consultăm lista de ingrediente de pe spatele fiecărui produs înainte de a-l achiziționa. Astfel, vom fi informați cu privire la alimentația noastră și ne vom păstra sănătatea în siguranță.  

 


Citește și:

Idei de coafuri simple pentru nuntă

Monica Tatoiu, despre generațiile tinere din ziua de azi și cum reușește ea să își păstreze emoțiile. „Nu știu câți dintre copii au timp să trăiască. Eu iau viața cu lingurița.”

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Primele imagini de la date-ul lui Antoni și al Rebeccăi! Înțelegerea celor doi concurenți care le marchează relația: „Testul final...”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies