Află cum se prepară și cât timp trebuie lăsat la fiert sucul de roșii.
Sucul de roșii este o sursă extraordinară de vitamine și minerale, de care organismul are atâta nevoie, mai ales în sezonul rece. Aproximativ 240 de ml de suc de roșii conțin nu mai puțin de 22% Vitamina A necesară.
Acest suc preia și proprietățile unui antioxidant, întrucât protejează celulele de de o posibilă deteriorare provocată de radicalii liberi. În plus, sucul de roșii este bogat în potasiu și magneziu, două minerale care contribuie semnificativ la buna funcționare a inimii.
De asemenea, este o sursă excelentă de Vitamina B, având în conținut acid folic şi Vitamina B6, extrem de importante pentru metabolism şi funcţiile acestuia.
„Sucul de rosii are avantajul ca el concentreaza o cantitate mai mare de antioxidanti chiar decit rosia in sine, s-a constant acest lucru. Spre deosebire un preparat care are la baza ulei si alte rintasuri, diferenta este foarte mare in ceea ce priveste valoarea calorica finala.
Citeste si: DESCOPERĂ: Cât timp se fierbe conopida. Beneficiile conopidei
Rețeta de suc de roșii pentru iarnă fără conservanți
Roșiile trebuie spălate bine și șterse, apoi tăiate bucăți.
Se vor elimina porțiunile care nu sunt comestibile.Cum prelucrăm roșiile
În cazul bulionului, roșiile se pasează și se îndepărtează coaja și sâmburii. În acest caz, puteți să le păstrați. Pentru procesare, folosiți un blender, în care puteți prelucra până la 1,5 kilograme de roșii în aproximativ 2 minute.
Având în vedere că se păstrează coaja și sâmburii, prelucrarea se va realiza extrem de fin.
Blenderul ne pune la dispoziție cea mai simplă metodă de prelucrare, fără a risipi nicio parte din ingredient. Rezultatul va fi extraordinar. Spre deosebire de un tocător, blenderul nu stropește și astfel bucătăria va rămâne curată.Citeste si: DESCOPERĂ: Cât timp se fierbe broccoli. Beneficiile consumului de broccoli
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Cât se fierbe sucul de roșii
Sucul de roșii brut se va pune într-o oală și se va lăsa la fiert, în primă fază la foc mediu și ulterior la foc mic, până observați că volumul scade cu o treime (20-30 de minute de la primul clocot). Amestecați ocazional, mai energic spre final, atunci când observați că începe să se îngroașe și să stropească.
Cum îmbuteliem sucul de roșii
Spălați sticluțele și sterilizați-le. Sucul de roșii se va îmbutelia cald, cu ajutorul pâlniilor clasice.
„Chiar dacă am putea să cumpărăm din supermarket din export nu se compară cu o roşie crescută natural, stată sub soare ceea ce înseamnă că acumulează o cantitate mult mai mare de nutrienţi”, spune dr.
Șerban Damian, nutriţionist.Citeste si: NOTEAZĂ: Cât se fierbe mămăliga. Cum prepari cea mai bună mămăligă
Sfaturi de la Gina Bradea
„Eu pun foarte putin, la 10 litri de suc scazut pun 2 linguri de sare si 1 lingura de zahar. Deci am oala de 10 litri (sau ceaun de 30 de litri, la tara, in Romania) si las sucul sa scada bine, mai completez cu suc si tot asa, pana ajunge la consistenta pe care o vreau, apoi pun sare si zahar.
Zaharul e optional, puteti sa nu-l puneti, dar fiind asa cantitate mica, ajuta doar la o conservare mai buna, nu afecteaza gustul.
Il fac potrivit de gros, nu are deloc zeama limpede, iar gustul este perfect, poate fi folosit si la cocteiluri sau prajituri.
Sarea ii intensifica si culoarea, o sa observati cum devine rosul mai viu, iar zaharul ii taie din aciditate.
Asa clocotit il pun in sticle curate si uscate (sub care asez cutite sau le pun in chiuveta metalica).
Se asaza intre paturi, acoperite bine si se lasa 2-3 zile”, spune Gina Bradea.
Citeste si: DESCOPERĂ: Cât timp se fierbe un porumb. Care este procedura corectă
Beneficiile roșiilor pentru inima si rinichi
„Rosiile contin vitamine din grupul B care, alaturi de potasiu, reduc nivelul colesterolului si echilibreaza tensiunea arteriala. Consumul de rosii te poate ajuta, asadar, sa intarzii aparitia bolilor cardiovasculare, sa scazi riscul de infarct si de tromboza.
Rosiile au si efect diuretic, datorita antioxidantilor din compozitie si a formei zemoase. Unele studii au aratat si ca persoanele care consuma rosii au mai putine sanse sa faca pietre la rinichi.
Bogate in fitonutrienti si antioxidanti, rosiile ne ajuta sa luptam cu radicalii liberi, sustin dezvoltarea celulelor sanatoase si stopeaza multiplicarea celor cancerigene. Studiile au confirmat puterea rosiilor de preventie in special in cazurile de cancer de prostata si cancer de san.
Stim deja ca femeile care alapteaza trebuie sa aiba mare grija cu alimentatia lor, fiindca majoritatea substantelor din mancare ajung si in laptele pe care il produc. Specialistii sustin ca substantele active din rosii, chiar si gatite, au o putere mai mare sa ajunga in lapte si sa transmita continutul foarte important de antioxidanti”, scrie dr. Oana Cuzino.
Citeste si: DESCOPERĂ: Cât timp se fierbe lintea. Cum prepari cea mai gustoasă linte