România, ţară care sărbătoreşte 100 de ani de la Marea Unire, trece prin cea mai neagră perioadă din istoria sa în ceea ce priveşte acest capitol extrem de important.
După toate perspectivele existente, cele ale Diviziei de Populaţie ONU(2017), ale Eurostat (2017), Institutului Naţional de Statistică (2017), Centrului de Cercetări Demografice “Vladimir Trebici” al Academiei Române (2018), populaţia rezidentă a României ar ajunge la mijlocul secolului la 16 milioane de locuitori dacă nu intervine o redresare considerabilă a numărului mediu de copii aduşi pe lume de-a lungul vieţii de o femeie, estimat pentru anul 2017 la 1,6 copii, redresare din care să rezulte o vizibilă majorare a numărului de născuţi pe ani calendaristici.
Calcule foarte recente reconfirmă cifra de la mijlocul secolului, iar introducerea şi a unei ipoteze asupra migraţiei externe se concretizează într-o populaţiei rezidentă de 15,5 milioane în anul 2050.
Ipoteza este una optimistă, stoparea migraţiei negative până în anul 2040, plecând de la nivelul mediu al migraţiei nete din ultimii trei ani, minus 53 mii persoane.
citeste continuarea aici