Ce înseamnă cancer. Cum poate fi prevenită această boală nemiloasă

Ce înseamnă cancer. Cum poate fi prevenită această boală nemiloasă
Ce înseamnă cancerul. Cum poate fi prevenită această boală nemiloasă

Cancerul, sau tumoarea malignă, reprezintă dezvoltarea anormală a celulelor, cu potențial de a invada sau a se răspândi în alte părți ale corpului.

Cancerul este dezvoltarea necontrolată a celulelor anormale din corp. Medicul Cezar Stroescu a vorbit în cadrul unei emisiuni TV despre ce este, mai exact, cancerul, cum se manifestă, tratamentele existente și prevenția lui.

Ce înseamnă cancer

Ce înseamnă cancerul. Cum poate fi prevenită această boală nemiloasă[Sursa foto: Freepik]

Cum apare cancerul

Corpul uman este format din trilioane de celule, grupate pentru a forma țesuturi și organe. Această boală își face apariția în momentul în care celulele din corp scapă de sub control, crescând necontrolat și eliminând celulele normale.

Lucrul acesta face dificilă funcționarea normală a organismului. Medicul specialist a vorbit într-un mod mai exact despre formarea celulelor canceroase, în anumite circumstanțe de accident. Celulele avariate nu vor mai seamăna cu cele inițiale, divizându-se, din nefericire, într-un ritm mai rapid față de celelalte celule. 

“Trebuie să fim conștienți că în organismul nostru există 60-100 de trilioane de celule, adică 100.000 de miliarde celule.

Ele au o anumită durată de viață, și cumva celulele astea trebuiesc înlocuite. La un număr atât de mare de diviziuni, vom avea și niște accidente. Noi producem undeva la 60-90 milioane de diviziuni pe minut, și în același timp un număr similar va dispărea. (...)  În anumite circumstanțe de accident, unele celule nu-și vor mai face misiunea, și anume să se dividă cu un anumit ritm și să-și păstreze funcția pentru care au fost create.
Aceste celule avariate care nu mai seamănă cu cele inițiale, din păcate, se divid și într-un ritm mai rapid față de celelalte celule din corp. Din acest considerent, ele vor crește într-un număr foarte mare. Aceste celule au niște mecanisme de autoreglare, astfel prin mesajele lor din codul genetic celulele avariate ar trebui să moară, cunoscut sub numele de apoptoză.(...) Celulele canceroase pot ajunge de la un sediu primar, oriunde în corpul nostru, și fiecare tip de cancer are o anumită predispoziție la metastază, Și asta este cuvântul numit”, 
a
explicat medicul, în cadrul emisiunii.

Citeste si: Ce înseamnă endometrioza. „Cauza infertilității este endometrioza”

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Ce înseamnă cancerul. Cum poate fi prevenită această boală nemiloasă[Sursa foto: Freepik]

Citeste si: Cum îți dai seama că alunițele devin periculoase. „Este important ca fiecare pacient să știe de alunițele lui, să se autoexamineze lunar.”

Ce tratament există pentru cancer

Tratamentele sunt multiple, depinzând foarte mult de diversele tipuri de cancer. Specialistul a precizat faptul că tratamentul chirurgical reprezintă o opțiune foarte folosită, cu potențial curativ în boala localizată, atâta timp cât tumoarea rămâne în loc, neîncepând să călătorească prin corp.

“Tratamentele sunt evident multiple, se sprijină pe o groază de piloni terapeutici, iar în funcție de tipul de cancer noi vom avea diverse tipuri de tratament.

Primul tratament și cel mai folosit în cazul tumorilor solide este chirurgia, atâta timp cât această tumoră care este într-un microclimat rămâne acolo, și nu reușește să înceapă să călătorească”, a explicat el.

Citește și: Oana Ciocan, primele declarații despre relația cu Jador: "E foarte trist!" Care este, de fapt, adevăratul motivul pentru care s-au despărțit?- kanald.ro

Citește și: Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne" Românul împușcat în cap de polițiștii bulgari se zbate între viață și moarte- stirilekanald.ro

Cum putem preveni cancerul

Ce înseamnă cancerul. Cum poate fi prevenită această boală nemiloasă[Sursa foto: Freepik]

Cancerul poate fi prevenit și printr-un stil de viață mai echilibrat, însă nu există o garanție doar prin alimentația sănătoasă. Specialistul a recomandat să se meargă la medic, la controale, și ca lumea să se ducă în programe de screening, unde pot găsi un cancer în stadiu incipient, tratamentul fiind mult mai ușor și mult mai eficient. Medicul a încurajat ca lumea să meargă la programe de screening, pentru ca șansa de supraviețuire să crească. 

“Evident că nu putem preveni formarea acestor tumori, sau acestor grupuri celulare care cresc și se dezvoltă. Noi le vom descoperi la un anumit nivel, dar foarte important este să mergem la programare de screening. Cu aceste programe de screening ne apropiem cât mai mult, ceea ce înseamnă o tumoră la debut. De ce este foarte important să operăm cancerul aflat într-o stare foarte incipientă? Testul de screening îți va găsi o leziune înainte să apară simptomele, iar de aici și supraviețuirile se modifică dramatic. O tumoră la sân în stadiul incipient are o supraviețuire care depășește 90%-95% la 5 cinci ani, pe când un cancer avansat face ca supraviețuirea să scadă dramatic”, a spus el.



Citește și:

Regim alimentar ulcer gastric + rețete simple

Cum îți dai seama că alunițele devin periculoase. „Este important ca fiecare pacient să știe de alunițele lui, să se autoexamineze lunar.”

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar

Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor


Cookies