Cine a fost Lady Diana, Prințesă de Wales. În data de 31 august 1997, Prinţesa Diana şi-a pierdut viaţa într-un accident de maşină

Cine a fost Lady Diana, Prințesă de Wales. În data de 31 august 1997, Prinţesa Diana şi-a pierdut viaţa într-un accident de maşină
Cine a fost Lady Diana, Prințesă de Wales. În data de 31 august 1997, Prinţesa Diana şi-a pierdut viaţa într-un accident de maşină

Prințesa Diana a fost una dintre cele mai iubite şi apreciate femei de pe globul pământesc.

Prinţesa Diana s-a născut sub numele de Diana Frances Spencer în data de 1 iulie 1961. Sandringham este un oraş al Regatului Unit, locul unde s-a născut cea care avea să devină Prinţesa Inimilor. La ora 18:45 Lady Di a văzut pentru prima dată lumina zilei, în casa închiriată de către părinţii ei, pe moşia Reginei Elisabeta a II a. Botezul ei a fost în data de 30 august 1961, la biserica Sfânta Maria Magdalena.

Evenimentul a fost unul grandios, iar naș i-a fost John Floyd, director al casei de licitaţii Christie’s. Diana a fost cea mai mică dintre cele trei fiice ale familiei. În linia cronologica naşterilor copiilor, aceasta a fost a patra născută din cei cinci copii ai cuplului John Spencer, Viconte de Althorp şi al soţiei sale, Frances, Vicontesă de Althorp, fostă Onorabilă Frances Burke Roche. Ceilalţi fraţi ai Dianei sunt Lady Sarah Spencer (născută în 1955), Lady Jane Spencer (născută în 1957), John Spencer (mort în 12 ianuarie 1960 la doar câteva ore de la naşterea sa) și Charles Spencer
(născut în 1964).

Cine a fost Lady Diana

Citeste si: Cine a fost Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. "Regina a murit in liniște la Balmoral în această după-amiază"

Cum a arătat copilăria Prinţesei Diana

Citeste si: 20 Curiozităţi despre Regina Elisabeta a II–a. Este singura persoană care poate conduce mașina fără a avea permis

Mama ei a avut o legătură amoroasă cu Peter Shand Kydd, un moştenitor al unei averi din vânzarea tapetului. În urma acestei relații extraconjugale, familia Spencer s-a despărțit. Divorţul părinţilor Dianei s-a produs în anul 1969. În urma acestui eveniment, mama ei a luat decizia de a o lua pe Diana şi pe fratele cel mic al acesteia să locuiască împreună într-un apartament din Knightsbridge, un cartier al Londrei.

De Crăciunul acelui an, copiii au mers la tatăl lor, iar acesta nu le-a mai permis să se mai întoarcă la Londra, acolo unde se afla mama lor.

La tribunal, mama copiilor a cerut custodia, însă mărturia Dianei în timpul procesului a fost factorul important de decizie al curţii. Judecătorii au acordat custodia Dianei şi a fratelui ei, tatălui lor. În anul 1975, tatăl ei a dobândit titlul de Conte Spencer, iar Diana a fost numită Lady Diana Spencer.

În anul 1976, lordul Spencer se căsătoreşte cu Raine, Contesa de Dartmouth. Copiii lordului nu s-au înţeles niciodată, cu mama lor vitregă. Un an mai târziu, Diana avea vârsta de 16 ani. Ea a plecat de la West Heath și a urmat pentru scurt timp cursurile Institutului Alpin Videmanette, o școală particulară din Rougemont, în Elveția. Fata cu ochii de culoarea safirului era pasionată de înot, scufundări şi balet.

Având o înălţime de 1.80 m era mult prea înaltă, pentru a putea realiza baletul la nivel profesionist.

Lady Sarah, sora Dianei începuse să se întâlnească cu Charles. Acesta a fost perioada când Lady Di l-a cunoscut pe prințul mult râvnit al Marii Britanii. La vârsta de 17 ani, Diana s-a mutat în apartamentul nelocuit al mamei sale, din Londra. La sărbătorirea majoratului fetei, lordul Spencer i-a cumpărat un apartament de 50.000

de lire sterline la Coleherne Court, în cartierul Earls Court. Timp de doi ani, Diana a locuit acolo cu încă trei colege. Anii au trecut şi Diana şi-a terminat studiile, având în acest timp mai multe locuri de muncă. Fata cu părul bălai şi privire gingaşă a devenit educatoare la o grădiniţă dintr-o suburbie a Londrei.

Logodna şi căsătoria dintre Prinţesa Diana şi Prinţul Charles

Citeste si: Care a fost relația Reginei Elisabeta cu Meghan Markle, din anul 2017 până în prezent

cina a fost printesa diana
Prinţesa Diana[Sursa foto: Hepta]

Prinţul Charles a avut numeroase relaţii amoroase printre care şi o idilă cu sora Dianei. Presiunea era mare asupra umerilor lui mai ales după treizeci de ani, pentru că trebuia să se căsătorească. Acesta trebuia să aleagă o viitoare mireasă, ce urma să îndeplinească nişte reguli stricte: să fie virgină, de religie protestantă, să provină dintr-un mediu artistrocatic sau regal, de preferat o membră a bisericii anglicane. În niciun caz mireasa, nu trebuia să fie de religie romano-catolică, pentru că în acestă situaţie, el şi-ar fi pierdut ordinea la succesiune. Alegerea femeii din viaţa lui, se efectua doar cu acordul familiei şi a sfătuitorilor regali. Camilla Parker Bowles a fost într-o relație cu Prințul de Wales, înainte dar şi după fostele lui căsătorii. Nu putea fi mireasa lui, pentru că nu îndeplinea criteriile de alegere ale familiei Windsor.

Deşi se cunoasteau de câţiva ani, Prinţul Charles a început să aibă presiunea de a o lua de soţie pe Diana, în anul 1980. Relaţia celor doi a început când Prinţul Charles a invitat-o pe iachtul Britannia, într-un sfârşit de săptămână la Cowes pentru a naviga. Ulterior a dus-o la Castelul Balmoral, reședința scoțiană a familiei Windsor, pentru a-i cunoaște familia.

În urma întâlnirii cu familia regala de la castel, Diana fost bine primită de Regina Elisabeta a II-a, de Filip- Duce de Edinburgh și de Regina Mamă. Cei doi tineri, ţineau deja prima pagină a ziarelor. Tatăl lui, Prinţul Filip i-a spus lui Charles că acest lucru îi poate strica reputaţia tinerei fete, mai ales dacă nu ia o decizie fermă în privinţa căsătoriei. Sfatul părintesc a fost interpretat de Prinţul Charles ca pe o încurajare spre căsătorie, cât mai urgent posibil.

Cererea în căsătorie a fost în data de 6 februarie 1981, iar logodna celor doi a fost ţinută secret câteva săptămâni. În data de 24 februarie 1981 a fost anunţat oficial ca Lady Diana o să se căsătorească cu Prinţul Charles. Mirele i-a oferit un inel în valoare de 30.000 de lire sterline, cu 14 diamante care înconjurau un safir.

S-au căsătorit la Catedrala St. Paul din Londra în data de 29 iulie 1981, într-o ceremonie care a atras o audiență globală de televiziune și radio. Conform Royal.uk cifra estimativă a fost de aproximativ un miliard de oameni care au urmărit la televizor nunta și sute de mii de oameni care au parcurs traseul de la Palatul Buckingham până la catedrală. Recepția de nuntă a fost la Palatul Buckingham. Tânăra de doar 20 de ani a inversat dintr-o greşeală ordinea numelor lui Charles, spunându-le Philip Charles Arthur George. De asemenea, în presă a fost provocat un val de comentarii, pentru că în timpul rostirii jurământului ei, nu a precizat că “se va supune”. Rochia de culoare albă din tafta de mătase cu trena de 8 m, împodobită cu volane şi broderii sofisticate ce bucurau privirile... a costat 9.000 de lire sterline. Voalul lung de câţiva metri era prins în diadema plină cu diamante, deţinută de familia Spencer. Buchetul de mireasă era din gardenii, crini, frezie albă, trandafiri aurii, orhidee albe și iasomie de Madagascar.

Mireasa era înconjurată de cinci domnişoare de onoare, de vârste mici ce purtau rochiţe asemănătoare rochiei sale. În păr aveau coroniţe pline cu flori colorate și coșulețe pline cu flori, în aceeași tematică. People a oferit cele mai rare fotografii de la nunta prinţului Charles cu Prinţesa Diana.

Prințul și prințesa din Țara Galilor și-au petrecut o parte din luna de miere la casa familiei Mountbatten din Broadlands, Hampshire. Apoi au zburat în Gibraltar pentru a se alătura iahtului regal Britannia pentru o croazieră de 12 zile prin Mediterana către Egipt. Au terminat luna de miere cu un sejur la Balmoral.

După căsătorie, Lady Diana a devenit Alteța Sa Regală Prințesa de Wales, până la divorţul de Prinţul Charles. Un an mai târziu, în data de 21 iunie 1982, Diana naşte la spitalul St. Mary din Paddington pe Prințul William Arthur Philip Louis, primul ei fiu moştenitor. Prințul Henry (Harry) Charles Albert David este al doilea fiu al soţilor şi s-a născut în data de 15 septembrie 1984.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Mama devotată pentru cei doi fii ai ei, Diana s-a implicat în toată existenţa copiilor pe orice plan. Devenită “Prinţesa Inimilor”, Lady Di le-a oferit dragoste, afecţiune, îmbrăţişări şi le-a arătat mereu ce înseamnă generozitatea. Întotdeauna şi-a creat programul vizitelor ei oficiale, în funcţie de activităţile şi programul copiilor.

Cum s-a produs despărţirea dintre Prinţesa Diana şi Prinţul Charles

Citeste si: Cum făceau amor Prințul Charles și Diana. Ce a declarat Prințesa, în urmă cu 37 de ani

Odată intrată în familia Windsor, Diana a devenit una dintre cele mai vânate femei din lume. Paparazzi erau tot timpul pe urmele ei, iar presiunea mediatică a fost imensă. Dorinţa de afecţiune a prinţesei şi ingnoranţa primită de la soţ, i-au adâncit o stare de depresie tinerei femei. Presa realiza mereu speculaţii pe tema separării dintre cei doi, observând detalii ale răcirii cuplului.

În anul 1990, mariajul renumitului cuplu britanic a început să se destrame. În prima fază, evenimentul a fost ascuns, ulterior devenind o bombă de presă internaţională. Cei doi au vorbit prin intermediul prietenilor, fiecare considerându-l pe celălalt de vină, pentru eşecul căsniciei. Prinţul Charles s-a reintors la vechea lui relaţie, alături de Camilla, Ducesă de Cornwall. Diana a acordat un interviu pentru BBC şi a specificat ce părere are despre femeia care nu a încetat să dispară din viaţa soţului ei: "Ei bine, erau trei persoane în căsnicia noastră, deci era puțin înghesuială.", a declarat Diana pentru emisiunea Panorama. Tot în cadrul aceluiaşi interviu, Prinţesa Diana a recunoscut că a avut o relaţie extraconjugală cu instructorul ei de calorie, James Hewitt. De asemenea şi Charles recunoscuse că a avut o relație extraconjugală cu un an mai devreme, într-un interviu la televiziune cu Jonathan Dimbleby.

Divorțul dintre Lady Diana şi Prinţul Charles

Citeste si: Ce legătură de rudenie a fost între Prințul Philip si Regina Elisabeta

Regina Elisabeta a II-a[Sursa foto: Shutterstock]

Citeste si: Care a fost relația Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, cu copiii săi

Regina Elisabeta a II a şi-a dorit pentru cei doi "un divorţ rapid” şi a reglementat prin documente oficiale, statutul lor după divorţ. Divorţul s-a încheiat oficial, în data de 28 august 1996. În urma acestuia, Diana a primit 17 milioane de lire sterline, printr-o hotărâre judecătorească care totodată îi interzicea dreptul de a da alte declaraţii presei. Prin divorţ, Lady Diana a încetat să mai fie membru al Casei Regale britanice şi i-a fost luat titlul de Alteța Sa Regală, rămânând doar cu numele de Diana, Prințesă de Wales.

Proaspăt divorţată, Diana s-a mutat în apatamentul ei din Palatul Kensington şi aceasta fost reşedinţa ei până cand a murit. În viaţa amoroasă, aceasta a avut o relaţie cu un renumit medic cardiolog Hasnat Khan din Pakistan. După o relaţie de doi ani, drumurile lor s-au separat, cauza fiind diferenţa de culturi. Ulterior a început o relaţie cu Dodi Al-Fayed, acesta fiind un producător egiptean de film, fiu al miliardarului Mohamed al-Fayed, patron al lanţului de magazine Harrod’s. Lady Di, în sfârșit conform surselor din acele vremuri, se pare că îşi găsise partenerul pe care se putea baza şi liniştea de care avea nevoie. În vara anului 1997, paparazzi au imortalizat celebrul sărut dintre Dodi şi Lady Diana, surprins la bordul unui iaht privat. În data de 30 august Diana și Dodi au zburat din Sardinia spre Paris. Ea urma să petreacă o noapte la reşedinţa lui Dodi Al-Fayed, iar a doua zi trebuia să se întoarcă la Palatul Kensington. Cei doi au luat cina la restaurantul hotelului Ritz din Paris, aflat în proprietatea tatălui lui Dodi încă din anul 1979.

Cea mai vânată femeie din lumea, a început să fie urmărită de paparazzi. Dodi a încercat s-o protejeze pe Diana, rugându-l pe şoferul lui să ducă maşina la vila sa, din dorinţa de a le distrage atenţia paparazzilor. Garda de corp a hotelului Henri Paul, urma să devină noul şofer pentru Lady Di şi iubitul ei. Din nefericire acesta băuse şi luase şi pastile antidepresive, ce nu trebuiau amestecate cu alcool.

Moartea și funeraliile Prinţesei Diana

Citeste si: Cine este Charles (Prințul de Wales). „Este rar, poate chiar unic în Europa”

Moartea Printesei Diana
Accidentul in care a murit Printesa Diana[Sursa foto: Hepta]

Citeste si: Câinii Reginei Elisabeta. Cum a ajuns rasa Corgi cunoscută în întreaga lume datorită ei

În data de 31 august 1997, Prinţesa Diana îşi pierde viaţa într-un accident de maşină, în pasajul Pont de l'Alma din Paris. În acelaşi timp au murit şi Dodi Al-Fayed şi Henri Paul. Cu o viteză de 200 km/h într-o zonă cu restricţie de 50 km/h, Henri Paul a pierdut controlul maşinii care s-a izbit direct de pilonii care susțineau partea superioară a tunelului. Acesta gonea pe străzi cu un Mercedes-Benz W140 negru din anul 1994, pentru a fugi de paparazzii care îi urmăreau. Ziariștii voiau să obţină imaginile ce puteau fi reprezentate de titlurile senzaţionale ale momentului. Diana avea răni grave la nivelul pieptului şi a fost transportată rapid la Hôpital de la Salpêtrière, unde a suferit un stop cardiac la câteva minute după ce a fost adusă. De asemenea pe drum, în ambulanţă aceasta mai făcuse de două ori stop cardiac. Medicii nu au putut s-o mai salveze şi au constatat decesul în jurul orei 04:00 dimineaţa. Înmormântarea Prinţesei Diana a fost în data de 6 septembrie 1997.

2,5 miliarde de oameni din toată lumea au urmărit funeraliile Prinţesei Inimilor susţinute la Westminster Abbey. Oamenii care au iubit-o pe Diana, i-au adus în faţa palatelor regale peste două milioane de buchete de flori. Familia Regală a fost aspru criticată pentru că nu şi-au exprimat durerea în mod public.

Citește și: Meteorologii Accuweather anunță ploi pentru majoritatea regiunilor și temperaturi în scădere: Care este prognoza meteo pentru ziua de miercuri, 3 iulie 2024 în țară- kanald.ro

Citește și: La ce oră se afișează azi rezultatele la Evaluare Națională 2024? Iată cum verific online notele- stirilekanald.ro

Sicriul Dianei a fost dus de la palatul Kensington până la Westminster Abbey într-o caleașcă trasă de cai. Peste un million de oameni şi-au condus Prinţesa pe ultimul drum. Fiii Dianei, William, în vârstă de 15 ani și Harry, în vârstă de 12 ani, alături de tatăl lor, prințul Charles, de bunicul lor, prințul Philip și de unchiul lor Charles, contele Spencer, au dus sicriul în ultima parte a ceremoniei. Elton John a compus imediat piesa Candle în the Wind şi i-a dedicat-o celei mai iubite Prinţese din toate timpurile. După încheierea ceremoniei, Prinţesa Diana a fost îngropată pe o insuliță, umbrită de arbori, situată în mijlocul unui mic lac și aflată la adăpost de aparatele paparazzilor.

Regina Elisabeta a II a adus ultimele omagii fostei sale nore, după o perioadă de o săptămână de absenţa:

"Din momentul în care groaznica veste a ajuns la noi, duminica trecută, am văzut, în toată Anglia și în lume, expresia unei copleșitoare tristeți pentru moartea Dianei.

Am încercat cu toții, în diferite moduri, să facem față acestui fapt. Nu a fost ușor să ne exprimăm sentimentul pierderii, deoarece șocul inițial este adesea urmat de un amestec de alte sentimente: neîncredere, neînțelegere, nemulțumire- și grijă pentru cei care rămân.

Am fost cu toții emoționați în ultimele zile. Astfel, ceea ce vă spun acum, ca regină și ca bunică, vă spun din inimă.

Mai întâi, vreau să aduc omagii Dianei. A fost o persoană excepțională și înzestrată cu multe calități. În vremuri bune sau rele, ea nu și-a pierdut niciodată capacitatea de a zâmbi și de a râde, nici de a-i inspira pe ceilalți cu bunătatea și căldura ei.

Am admirat-o și am respectat-o- pentru energia și implicarea ei în ajutarea altora, în special pentru devotamentul ei pentru cei doi fii ai săi.

În această săptămână, la Balmoral, am încercat cu toții să îi ajutăm pe William și Harry să accepte pierderea devastatoare pe care au suferit-o.

Niciunul dintre cei care au cunoscut-o pe Diana nu o va uita. Milioane de oameni care nu au cunoscut-o, dar simt că o cunosc, își vor aminti de ea.

Eu cred că se pot învăța multe lecții din viața ei și din reacția extraordinară și emoționantă a oamenilor la moartea ei.

Cred, la fel ca dumneavoastră, că amintirea ei trebuie păstrată cu drag.

Aceasta este o ocazie pentru mine, în numele familiei, în special în numele Prințului Charles, a lui William și Harry, să vă mulțumesc tuturor celor care ați adus flori, ați trimis mesaje și ați adus omagii acestei persoane remarcabile.

Aceste dovezi de bunătate au fost o sursă nesecată de ajutor și alinare.

Gândurile noastre sunt alături de familia Dianei și de familiile celor care au murit în același accident. Știu că și ei au fost nevoiți să găsească forță, după cele întâmplate, de la sfârșitul săptămânii trecute și până astăzi, încercând să își vindece durerea și apoi să înfrunte viitorul în lipsa unei persoane dragi.

Sper că mâine vom reuși cu toții, oriunde am fi, să ne exprimăm mâhnirea cauzată de pierderea Dianei și recunoștința pentru viața ei mult prea scurtă.

Este o șansă de a arăta lumii întregi Marea Britanie, ca națiune unită în mâhnire și considerație.

Fie ca cei care au murit să se odihnească în pace, și fie ca noi, fiecare dintre noi, să îi mulțumim lui Dumnezeu pentru o persoană care i-a făcut fericiți pe mulți, mulți alții."



Citește și:

Sindromul de vezică dureroasă: cauze, simptome, tratament

Care a fost relația Reginei Elisabeta cu Meghan Markle, din anul 2017 până în prezent

A arătat TOT! Loredana Groza, în cea mai SCURTĂ fustă purtată vreodată. A încins imaginația fanilor: ”Diva României”

Andreea Bălan, veste de ultim moment despre relația cu Victor Cornea, când toți credeau că se căsătoresc

Ea este tânăra de 25 de ani care a murit după ce a căzut în gol cu liftul: ”Absurd, nu trebuia să fie așa”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Claudiu Molnar, mesaj cutremurător la trei săptămâni de la înmormântarea Ancăi Molnar: „Mă topesc de al tău dor”. Gestul sfâșietor făcut de bărbatul îndurerat la mormântul soției

Polițistă din penitenciar, filmată în timp ce se iubește cu un deținut periculos, în celula acestuia


Cookies