Ciroza hepatică – Semnele și simptomele care ar trebui să vă trimită de urgență la medic

Ciroza hepatică – Semnele și simptomele care ar trebui să vă trimită de urgență la medic

Ciroza hepatică este una dintre cele mai grave boli ale ficatului, care se caracterizează prin diminuarea progresivă a masei lui funcționale, rezultând atât din diminunarea cantității de hepatocite, cât și din distrugerea arhitecturii specifice a organului.

Ciroza hepatică poate fi fatală în anumite cazuri. Această boală apare, în general, după mulți ani în care țesutul hepatic a fost afectat.

Ciroza hepatică este ultimul stagiu al fibrozei, cauzată de mai mulți factori, printre care hepatita sau alcoolismul cronic. De fiecare dată când ficatul este afectat, acesta încearcă să se ”repare” singur, putând apărea deteriorări ale țesutului. Pe măsură ce ciroza progresează, țesutul se deteriorează din ce în ce mai mult, iar organul ajunge să nu mai poată funcționa.

Citeste si: Produsele din comert care au dus la decesul a 9 persoane! Cum se manifesta listerioza si cat de periculoasa este pentru gravide

Citeste si: E dovedit ştiinţific: bărbaţii cu burtă atrag mai multe femei frumoase şi trăiesc mai mult

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Ciroza hepatică este de mai multe tipuri, manifestările fiecăruia dintre acestea fiind determinate de cauzele apariției cirozei.

Ciroza postnecrotică mai este cunoscută și sub denumirea de ciroza post virală. Acest tip de ciroză apare ca urmare a bolilor infecțioase de care suferă ficatul. Este o formă care se caracterizează prin pierderea celulelor hepatice și fibroză. Pacienții diagnosticați și cu hepatită de tip C care consumă alcool au șanse mari să dezvolte această formă de ciroză. Alcoolul acelerează evoluția bolii.

Ciroza alcoolică este cea mai gravă afecțiune cauzată de alcool.

Un procent de 10-20% dintre alcoolici dezvoltă această ciroză hepatic, potrivit statisticilor. Acest tip de ciroză este carcterizat de pierderea de celule hepatice, apariția nodululilor regenerativi și a cicatricilor la nivelul ficatului.

Ciroza biliară este de natură autoimună și distruge, treptat, ficatul. În prima fază a acestei boli, sunt afectate conductele biliare, care se inflamează. Acest lucru duce la obstrucția conductelor, care sunt înlocuite cu țesut cicatricial.

Ciroza cardiacă este manifestată prin fibroze la nivelul ficatului, care au apărut, cel mai probabil, în urma unei insuficiente cardiace congestive la nivelul ventriculului drept. Acestui tip de ciroză îi sunt caracteristici nodulii de regenerare, potrivit doc.ro.

 



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

Ciorbă de perişoare. Cum să prepari cea mai delicioasă ciorbă de perişoare

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar

Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor