Sunt nenumarate bancuri, GIF-uri si glume care compara cresterea primului copil cu urmatorul sau urmatorii. Dar poate ca dincolo de partea amuzanta, este si ceva adevar in aceasta comparatie.
Un studiu recent a constatat ca modul de parenting al mamei se modifica dupa primul copil, ceea ce inseamna ca urmatorul copil tinde sa fie crescut un pic diferit fata de fratele lui mai mare. Mai mult, odata cu primirea unui tratament diferit din partea mamelor, copiii din studiu s-au comportat diferit fata de fratii lor.
Mamele se joaca mai mult cu primul copil decat cu al doilea
Cercetatorii implicati in studiu, care a fost publicat in revista „Social Development”, au analizat 55 de mame care aveau fiecare cate doi copii. Potrivit Science Daily, echipa condusa de Marc H. Bornstein a observat mai intai modul in care mamele au interactionat cu intaii lor nascuti, cand acestia aveau varsta de 20 de luni. Si apoi din nou au studiat modul in care mamele au interactionat cu cel de-al doilea copil la aceeasi varsta.
Citeste si: Draga mea fiica cea mare, nu vei sti niciodata...
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Cum arata Tamara Buciuceanu Botez la 89 de ani! A îmbătrânit enorm şi nu mai poate să meargă fără ajutor
Odata ce mamele s-au comportat diferit, si comportamentul copiilor a variat. In general, primii nascuti aveau tendinta de a fi mai sociabili si cu o disponibilitate emotionala mai mare fata de mama decat fratii lor mai mici, potrivit revistei „Social Development”.
Datorita acestei schimbari de comportament, studiul a sugerat ca in timp ce convingerile parintilor au ramas consecvente in timp, comportamentul lor fata de cei doi copii, la aceeasi varsta, s-au schimbat, ca raspuns la diferitele comportamente ale copiilor.