Aceasta este reteta mea proprie de cozonac. Se prepara rapid si are un gust senzsational.
Cine nu ma crede, este invitat sa o prepare si… vorbim apoi J
Pofta mare si spor la cozonaci pufosi si gustosi, facuti RAPID!
Ingrediente:
- 2 kg faina (prefer Grania)
- 12 galbenusuri de ou
- 200 g unt cu 80% grasime
- 1 litru de lapte cu 3,5% grasime
- 100 ml ulei de floarea soarelui
- 600 g zahar
- 6 pachetele cu zahar vanilat
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
- 2 cuburi de drojdie proaspata
- coaja rasa de lamai si portocale (de preferinta fructele sa fie bio)
- jumatate de lingurita sare (eu am folosit de Himalaya)
Pentru umplutura:
- 500g nuca macinata
- 10 abusuri de oua batute spuma
- 100 g zahar pudra
- 4-5 linguri de cacao
- stafide si merisor lasate de seara la macerat in coniac sau rom – dupa gust
- cubulete de rahat de fructe – dupa gust
Toate ingredientele pentru umplutura se amesteca intr-un bol.
Mod de preparare:
Se cerne faina intr-un vas incapator. Laptele se incalzeste impreuna cu zaharul si cu zaharul vanilat. Untul se topeste pe foc si se amesteca apoi cu uleiul. Galbenusurile se bat bine cu sare, se adauga coaja rasa de lamaie si portocala.
Se prepara maiaua astfel: drojdie proaspata, o lingura de zahar, putin lapte caldut si o lingura de faina. Se lasa la crescut cu folie alimentara deasupra castronului cam jumatate de ora.
In vasul cu faina se pun: maiaua, galbenusurile si laptele caldut. Eu folosesc pentru amestecare mixerul cu palele pentru coca, framant foarte putin coca cu mainile. Adaug treptat untul topit.
Cand coca deja e bine amestecata cu mixerul incep framatarea cu mainile unse cu unt si ulei pana cand se dezlipeste de pe peretii vasului si devine elastic.
Impart aluatul crescut in patru. Fiecare bucata de aluat o impart in doua. Pe masa unsa cu ulei intind cate o bucata de aluat. Pentru fiecare cozonac pregatesc doua bucati de coca, astfel: una cu umplutura de nuca, cealalta cu stafide+merisor si cubulete de rahat. Rulez fiecare bucata cu umputuri diferite si apoi le impletesc. Din cele doua kilograme de faina imi ies 4 cozonaci pe care ii pun in forme si ii las la crescut cam 30-45 minute.
Reteta trimisa de Raluca Bitirez