Cum consumăm corect fructele când ținem dietă

cand e bine sa mancam fructe
Când e bine sp mâncăm fructe

Fructele au o mulțime de beneficii pentru organismul nostru și sunt deseori un pilon important într-o dietă. Cu toate că unii se feresc se mănânce fructe în anumite perioade ale zilei, există totuși câteva recomandări privind consumul acestora.

În cadrul unei emisiuni, Iuliana Dabija, specialist în nutriție și psihonutriție, a explicat cum este recomandat să mâncăm fructe, dar și ce se întâmplă în corpul nostru, atunci când le consumăm.

Când este bine să mâncăm fructe

cum sa combinam fructele
Cum să combinăm corect fructele[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Câte ouă avem voie să consumăm într-o zi

Fructele reprezintă, pentru multe persoane, o înlocuire a zahărului, a dulciurilor și a prăjiturilor.

Cu toate acestea, și aceste alimente conțin zahăr. În funcție de tipul lor, cantitatea crește sau scade. Persoanele care își doresc să își mențină silueta sau să scape de câteva kilograme în plus, evită să consume fructe în timpul zilei sau seara. Deși specialistul a mărturisit că fructele consumate dimineața sunt o alegere bună, acestea pot fi consumate în orice moment al zilei.

„Nu există un moment al zilei oportun pentru fructe.

Eu le mănânc dimineața, dar digestia se activează în orice moment al zilei, iar fructele au beneficiile lor, atunci când sunt mâncate individual. Este bine să nu le asociem cu mâncarea, pentru că devine digestia mult mai grea și nu mai beneficiem de aceleași calități ale lor.”, a povestit nutriționistul.

Modalitatea perfectă de a consuma fructe

Reguli pentru consumul de fructe
Reguli pentru consumul de fructe[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citește și: Cum funcționează o dietă disociată

În ultima vreme, tot mai multe persoane consumă fructele sub diverse forme. Un amestec de fructe într-un smoothie poate reprezenta un mic dejun perfect, care să îți ofere energie pentru toată ziua. Iuliana Dabija a mărturisit că preferă să mănânce un singur tip de fruct și nu optează prea des pentru salata de fructe.

„Dacă vreau să mănânc fructe, am să mănânc doar afine. Nu e nicio problemă însă să le combini, oricum fructele se digeră mai ușor decât orice aliment. Beneficiul este mult mai mare totuși, când mâncăm monofruct. Fructele cresc glicemia în orice moment al zilei.”, a precizat psihonutriționistul.

Atunci când preparăm un smoothie, acesta trebuie consumat imediat, pentru a nu își pierde din beneficii.

Cu toate acestea, specialistul în nutriție recomandă consumarea fructului ca atare, pentru a beneficia de toate proprietățile sale pozitive.

„Dacă vrem să le tăiem și să le consumăm imediat, înainte să oxideze, este în regulă. Dacă vrem să le facem smoothie, și acesta trebuie consumat foarte repede. Cea mai bună variantă este cea integrală, fructul integral. Așa îți iei fibre din el, la calitate maximă.”, a specificat nutriționistul.

Citește și: Robi de la ''Casa Iubirii'', imagini inedite alături de ''iubirile'' din viața lui: "Te iubesc!" Despre cine este vorba - kanald.ro

Citește și: Nuntă transformată într-o baie de sânge. Trei bărbați înarmați au deschis focul asupra invitaților- stirilekanald.ro

Regulile consumului de fructe

cum consumam corect fructele
Cum consumăm corect fructele[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Cum să nu mai risipiți mâncarea

Chiar dacă fructele sunt o variantă sănătoasă, este esențial să respectăm anumite reguli, atunci când le mâncăm. Specialistul a explicat că trebuie să fim atenți la combinațiile de fructe pe care le facem. De asemenea, este important de precizat faptul că merele, bananele, lămâile, portocalele și grepfrutul, nu trebuie consumate seara, înainte de culcare, pentru că provoacă arsuri gastrice.

„Sunt niște reguli. Nu combinăm fructele acide cu cele mai alcaline. Combinația ideală este între un fruct acid și semiacid și între un fruct semiacid și unul dulce. Nu există o autoritate mai mare, decât corpul nostru. Pentru unii, este o sațietate mai mare când mănâncă fructe. Fructele nu sunt bune seara în condițiile în care le amestec cu ceva. Dacă le mănânc singure sunt ok. Dacă avem de ales între paste și fructe seara, ar fi bine să alegem fructe.”, a punctat specialistul în nutriție.

Exemple de fructe acide sunt căpșunile și grepfrutul, iar câteva fructe semiacide sunt merele, rodiile, sau piersicile. De asemenea, printre cele mai dulci fructe sunt bananele. În ultima vreme, și la noi în țară, în majoritatea supermarket-urilor, se pot găsi tot felul de fructe exotice, care au o mulțime de beneficii pentru organismul nostru, precum mango, papaya, ananas și altele.



Citește și:

Cum să prepari înghețată dietetică la tine acasă

Totul despre fiolele de înfrumusețare

ȘOC! Divele din România au arătat TOT la plajă. Pozele de infarct care au ÎNNEBUNIT bărbații!

Andreea Bălan, veste de ultim moment despre relația cu Victor Cornea, când toți credeau că se căsătoresc

Cum a gestionat Antonia un moment inedit pe scenă? Răspunsul artistei a cucerit publicul

Jador și Oana Ciocan vor deveni părinți? Ce a publicat tânăra

Momente de coșmar pentru un turist american pe Aeroportul Otopeni: „Cel mai prost aeroport din Europa”. Chinurile prin care au trecut străinul și alți zeci de pasageri

Câte pisici sunt în imagine? Puține persoane reușesc să dea răspunsul corect


Cookies