Cum să adormi mai repede. Trucul pentru un somn rapid și odihnitor

Lipsa de somn
Lipsa de somn

Lipsa somnului este o problemă recurentă a zilelor noastre. Află cum poți beneficia de un somn rapid și odihnitor

În ziua de azi multă lume se confruntă cu probleme ale somnului. Mai mult ca sigur fiecăruia dintre noi ni s-a întâmplat să fim obosiți, să vrem să dormim, dar să nu putem. Fie din cauza oboselii sau a unui program de viață dezorganizat, lipsa somnului este o problemă gravă în zilele noastre, mai ales că un organism căruia îi lipsește odihna este un organism care se resimte.

Principalele cauze ale lipsei somnului sunt: tulburările de ritm cardiac, tulburările emoționale sau psihice, diverse afecțiuni, dereglări hormonale, medicație, stresul, consumul de alcool, tipul de alimentație.

Cum te poate impacta lipsa somnului

Citește si: Pași cheie pentru întărirea sistemului imunitar!

Insomnii
Insomnii[Sursa foto: freepik]

Odihna este esențială pentru desfășurarea proceselor normale ale organismului.

Întreaga noastră activitate pe parcursul unei zile este influențată de modul în care ne odihnim. Mai mult decât atât, pe lângă efectele negative pe care le are asupra activităților de zi cu zi, lipsa somnului poate cauza și anumite afecțiuni ale organismului.

Insomnia poate duce la hipertensiune arterială, creșterea nivelurilor de hormoni de stres, tulburări cognitive sau procese cognitive deficitare, instalarea anxietății sau, în cel mai rău caz, al depresiei și poate facilita dezvoltarea bolilor cardiovasculare, prezentând un risc crescut de infarct miocardic sau atac cerebral.

Totodată, lipsa somnului poate afecta și eficiența sistemului imunitar. Organismul care nu beneficiază de un somn adecvat nu va avea suficient timp la dispoziție pentru a-și menține sistemul imunitar în stare bună, crescând astfel riscul de infecții și contactarea diferitelor forme de alergeni și virusuri.

Pe lângă faptul că lipsa somnului crește riscul de răceală și gripă, regenerarea în urma acestor boli va fi mai dificilă și va dura mai mult.

Mai mult decât atât, lipsa somnului este un factor esențial al modificărilor care apar la nivelul apetitului. Dacă nu dormi suficient, vei avea senzația de foame mai des și vei mânca mai mult decât ai nevoie deoarece organismului îi lipsește energia, iar singurul mod în care poate face rost de un surplus de energie este hrana.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Somnul are legătură și cu elasticitatea pielii și oboseala ochilor. În timpul somnului, organismul produse un hormon care are rolul de a reîmprospăta și repara celulele. Dacă nu dormi suficient, producția de colagen scade, iar acest lucru afectează elasticitatea și fermitatea pielii. Totodată, ochii tăi au nevoie să se odihnească. În caz contrar, vei întâlni efecte adverse ca cearcăne sau roșeață la nivelul ochilor.

Ce să faci pentru un somn odihnitor

Citește și: Cum elimini mirosul neplăcut din perne și pilote. Trucul miraculos, fără spălare

Cum adormi mai repede
Cum adormi mai repede[Sursa foto: freepik]

1. Alcătuiește-ți un program de somn pe care să-l respecți

Chiar dacă programul tău zilnic este diferit în funcție de cât de aglomerată este ziua respectivă, este foarte important să respecți un anumit program de somn. Ceasul tău intern are nevoie de 7-8 ore de somn pe seară.

Respectă o oră de culcare și o oră la care să te trezești și formează-ți o rutină pe care să o repeți constant. Vei observa că treptat, organismul tău se va obișnui și nu vei mai avea parte de nopți nedormite.

Somn odihnitor
Somn odihnitor[Sursa foto: freepik]

2. Nu mânca la ore târzii

Arsurile din timpul nopții sunt unele dintre factorii principali care nu-ți dau voie să te odihnești corespunzător. Astfel, încearcă să nu mai consumi niciun aliment după ora șapte seara pentru a-i da timp organismului tău să asigure digestia înainte de culcare. Totodată, nu consuma alimente care îți pot îngreuna tranzitul digestiv.

Somn rapid și odihnitor
Somn rapid și odihnitor[Sursa foto: freepik]

3. Încearcă să te relaxezi înainte de culcare

Este foarte important să avem mintea limpede în momentul în care ne punem în pat. Seara, înainte de culcare îți poți face un mic ritual de relaxare. Ascultă muzică, practică yoga sau meditează. Toate aceste lucruri te-ar putea ajuta să ai un somn odihnitor și lipsit de griji.

Citește și: Catinca, mesaj îngrijorător în mediul online: "Îmi faceți rău!" Ce se întâmplă cu fosta concurentă din Casa iubirii după despărțirea de Ștefan- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Ritual somn
Ritual somn[Sursa foto: pexels]

4. Renunță la cofeină și la tutun

Citește si: Ce se întâmplă dacă bei cafea fără zahăr în fiecare zi. Cu siguranță nu te-ai gândit la asta

Cofeina și nicotina afectează procesul de adormire și te împiedică să dormi profund. De aceea, este foarte important să evitați consumul de băuturi care au o concentrația mare de cofeină după ora 15:00. Dacă sunteți fumător, evitați să fumați înainte de culcare. Acest lucru poate încetini procesul de adormire și vă provoacă un somn agitat.

Efecte negative lipsa somn
Efecte negative lipsa somn[Sursa foto: freepik]

5. Creează-ți propriul mediu odihnitor

Locul unde dormi este principalul factor care ar putea facilita procesul de somn. De aceea, este foarte important să ai un pat confortabil, care să îți satisfacă nevoile. Totodată, este recomandat ca dormitorul să fie o cameră întunecată, liniștită și răcoroasă pentru a adormi cât mai repede și a te menține adormit.

Somn ușor
Somn ușor[Sursa foto: freepik]

 

 



Citește și:

7 pași pentru a obține un bronz frumos și sănătos

Cum sa ai grija de tine si sa fii mai fericita

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies