Maica Ecaterina a pregătit pască mănăstirească.
Maica Ecaterina a prezentat pentru Trinitas, care sunt ingredientele pentru o pască exact ca la mănăstire, potrivită pentru sărbătorile pascale care urmează.
Care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru pască
Citește și: Musaca de vinete mănăstirească. O rețetă simplă și perfectă pentru post. „Gata în 20 de minute.”
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
- 1kg faină de grâu albă 000
- 6 galbenuşuri
- 200 g zahăr
- 15 g drojdie uscată sau 40 g drojdie proaspătă
- coaja de lămâie
- vanilie
- rom
- stafide
- 150 ml ulei
- 5 g sare
Pentru brânza:
- 800 g brânza de vaci proaspătă
- 200 g smântână
- 5-6 ouă opțional se pot pune albușurile de la aluat
- 50 g griș
- 350g zahar
- stafide
- un praf de sare
- 1 ou bătut pentru decor
Cum pregătește maica Ecaterina pasca mănăstirească
După ce a prezentat toate ingredientele de care are nevoie, maica Ecaterina a prezentat cum face aluatul pentru pască. “ Aici avem ingredientele pentru pască. O pască mai mică dintr-un kg de făină. Laptele bătut îl încălzim pe aragaz și facem aluatul pentru pască. Se înmoaie drojdia cu lapte și se face o plămadă, se incorporează cu puțină făină și se lasă la crescut.
În timp ce crește, noi batem ouăle cu zahărul și mirodeniile. Este pască tradițională moldovenească. E un procedeu mai îndelungat la pască decât la cozonac. Aluatul la pască se împletește într-un colac în jurul tăvii. Trebuie să se vadă împletitura la colac. La pască nu se pune atât de mult zahăr. Acum oul este bătut, plămădeala a crescut, punem puțină sare la aluat și acum mai punem un pic de lapte cald și ne apucăm de frământat.
Acum, că aluatul este gata, maica Ecaterina a făcut și umplutura pentru pască, apoi a început să împletească crucea care va fi pusă deasupra și să umple tava cu brânză. “Avem aici 800 de grame de brânză, 200 grame smântână, un praf de sare, un vârf de linguriță, 250 grame de zahăr, 6 ouă, pe rând, să le putem amesteca și stafide. Albușul de la aluat îl vom introduce în compoziția de brânză. Acum ne uităm la aluat, iar dacă a crescut, ne apucăm de pască. Prima dată se pune baza, apoi se începe a se lucra colacul, care trebuie împletit în patru. Punem colacul pe lângă bază, apoi adăugăm brânza. Se ridică colacul și se pune și sub colac. Împletim și o cruce deasupra, după care ungem cu ou.”, a mai spus maica Ecaterina.