Clătitele reprezintă unul dintre deserturile preferate în toată lumea. Noi vă învățăm cum să faceți cele mai bune clătite. Trebuie doar să adăugați o simplă esență în aluat.
Fiecare gospodină a făcut cel puțin o dată clătite. Este desertul care poate fi gătit de oricine, chiar și de începătorii în arta prăjiturilor. Clătitele se fac repede și nu aveți nevoie de multe ingrediente. Există însă un secret, pentru ca acestea să iasă super delicioase.
Ingredientul secret pentru cele mai bune clătite
Clătitele clasice, pe care le știm cu toții, provin din Franța, unde poartă numele de crêpes.
De multe ori, acestea sunt ori prea arse și devin amărui, ori necoapte. Cu siguranță că fiecare gospodină are o rețetă a ei de clătite, pe care fie a primit-o de la mamă, fie de la prietene.
Trebuie totuși să știți că la origine, clătitele nu se fac cu apă minerală, ci doar cu lapte. De asemenea, francezii nu pun nici zahăr în aluat. Astfel, le pot servi și cu umpluturi sărate, nu doar ca sdesert.
Secretul clătitelor perfecte stă în mici trucuri. Primul dintre ele este să adăugați puțin unt topit în aluat. Al doilea este folosirea esenței de migdale. Aceasta le va da un gust și o aromă specială clătitelor.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Cea mai ușoară rețetă de clătite
Așadar, dacă v-ați hotărât să faceți clătite, găsiți mai jos toate ingredientele de care veți avea nevoie, dar și modul în care trebuie să le faceți, pentru a ieși pufoase.
Ingrediente:
- 3 ouă
- 250 g făină
- 500 ml lapte rece
- un praf de sare
- 50 g unt topit și răcorit
- esență de migdale
- ulei pentru prăjit
- gem sau cremă de ciocolată, pentru umplutură
Mod de preparare:
Trebuie să știți că din aceste ingrediente, o să vă iasă aproximativ 12 clătite. Dacă vreți, puteți dubla cantitatea, pentru a obține mai multe clătite. Înainte de toate, trebuie să cerneți făina. Peste ea, puneți ouăle întregi, praful de sare și o treime din lapte.
Nu uitați că laptele trebuie să fie neapărat rece și cât mai gras. Amestecați aceste ingrediente și puneți și untul topit, pe care în prealabil l-ați răcit puțin. După aceea, turnați restul de lapte, puțin câte puțin, în timp ce amestecați.
Nu săriți peste această etapă, pentru că altfel aluatul va avea cocoloașe. După ce ați terminat de pus tot laptele, adăugați și esența de migdale și lăsați aluatul de clătite la frigider pentru cel puțin 30 de minute.
Acesta se va îngroșa suficient de mult.Înainte de a face clătitele, tigaia trebuie să fie încinsă foarte bine. De-abia apoi puneți foarte puțin ulei, împrăștiați-l în toată tigaia și puneți cu un polonic aluat. Distribuiți-l foarte bine în tigaie.
Clătita se va face imediat, de aceea nu este bine să plecați de lângă aragaz. Când ați observat că pe partea din tigaie au apărut pete maronii, este vremea să întoarceți clătita. Procedați la fel și cu partea cealaltă. După ce le-ați făcut pe toate, le umpleți cu gem sau cu ciocolată, în funcție de preferințe.