Iată cum prepari cea mai bună dulceață de struguri.
Dulceața de struguri este vedeta toamnei, alături de gemul de gutui. Această dulceață se prepară extrem de repede, iar cei care au gustat-o au fost mereu fascinați de gustul ei proaspăt.
Gina Bradea, o cunoscută specialistă în bucătărie, a dezvăluit pentru adevarul.ro. care este secretul său în prepararea dulceții de struguri.
Ingrediente
Oricât ar părea de ciudat, cea mai bună dulceaţă de struguri are patru, maximum cinci, ingrediente.
Citeste si: Dulceață de ceapă roșie. Nu ai mâncat niciodată ceva mai bun!
Citeste si: Rețeta zilei: papanaşi delicioşi
Citeste si: Cea mai simplă și rapidă rețetă de dulceață de căpșuni
- Un kilogram de boabe struguri (albe, roşii, cum or fi);
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
- Un kilogram de zahăr;
- 150 mililitri de apă;
- Zeama de la o jumătate de lămâie;
- Un baton de vanilie (opţional).
Mod de preparare
Se scot sâmburii din boabele de struguri. Cea mai bună unealtă pentru asta pare să fie un ac. Există varianta să lăsaţi sâmburii la locul lor.
Se pun la fiert apa cu zahărul, ulterior, aproape de finalizarea operaţiunii se adaugă şi cu sucul de la jumătate de lămâie, până totul devine un sirop legat, la fel ca la alte rețete de dulceață. Asta durează doar câteva minute, timp în care este indicat să amestecaţi energic siropul.
PONT: „Siropul este tocmai bun în clipa în care, atunci când puneţi o picătura între vârfurile de la degetul mare şi de la cel arătător se întinde şi formează un fir de cam un centimetru lungime”, ne spune un secret Gina Bradea.
Se adaugă apoi în sirop boabele de struguri şi se fierbe compoziţia la foc mare, amestecându-se cu o lingură şi adunându-se (dacă este cazul) spuma care se formează în timpul fierberii.
PONT: „Ştergeţi cu un burete umed pereţii vasului, pe interior, pentru a elimina stropii de sirop care sar atunci când puneţi boabele de struguri. Aceşti stropi se pot carameliza şi vor da un aspect urât dulceţii”, ne avertizează Gina.
Dulceaţa este gata atunci când o bobiţă de sirop pusă pe o farfurie rece nu se împrăştie. În timp convenţional, asta ar însemna circa 50-60 de minute de fierbere, însă depinde mult de tăria flăcării şi de vasul utilizat.
În momentul în care luăm dulceaţa de pe foc, aceasta nu trebuie sa fie foarte legată, deoarece se mai întăreşte şi după ce se răceşte.
Se pune fierbinte în borcane, care se acoperă cu capace şi se ţin cu gura în jos până se răcesc. Poftă bună!