Când o prăznuim pe Sf. Cuvioasă Teodora de la Sihla, în Calendarul Creştin-Ortodox

Când o prăznuim pe Sf. Cuvioasă Teodora de la Sihla, în Calendarul Creştin-Ortodox
Când o prăznuim pe Sf. Cuvioasă Teodora de la Sihla, în Calendarul Creştin-Ortodox

Află pe ce dată este prăznuită Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla în Caledarul Creștin-Ortodox.

Sfânta Teodora a fost căsătorită cu Elefterie, însă, la scurt timp, cei doi au intrat în cinul monahal. Teodora a fost trimisă la Schitul Vărzărești din Vrancea și Elefterie a ajuns la Schitul Poiana Mărului.

Cuvioasa Teodora a ajuns ucenica Paisiei, egumena mănăstirii în care aceasta se afla. La venirea turcilor, egumena și Sfânta Teodora s-au refugiat în Munții Buzăului, împreună cu maicile de la schit.

Cine a fost Sfânta Teodora de la Sihla

După mai bine de 10 ani de trai în Munții Buzăului, Teodora se refugiază în Munții Neamțului.
Duhovnicul Sihăstriei, ieroschimonahul Pavel, o va duce pe Teodora la Sihla, într-un bordei părăsit. Cuvioasa va rămâne aici singură, în rugăciune și nevoință pustnicească, până la sfârșitul vieții. Acest lucru se întâmpla în secolul al XVII-lea.

După mărturisirea păcatelor și împărtășania cu Sfintele Taine, Cuvioasa Teodora rostește ultimele cuvinte: „Slavă Ție, Doamne, pentru toate” și își dă duhul.

Trupul Sfintei Teodora de la Sihla a rămas în peșteră până în jurul anului 1830, acesta fiind tăinuit până când a fost găsit de familia domnitorului Mihai Sturza. După reînnoirea Schitului Sihla, moaștele Teodorei au fost aduse în racla din biserica schitului.

 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

La data de 20 iunie 1992, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române recunoaște și proclamă sfințenia Cuvioasei Teodora de la Sihla, fiind stabilită ca zi de prăznuire data de 7 august.


Când o prăznuim pe Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla

Sfânta Teodora de la Sihla este prăznuită, conform calendarului ortodox, pe data de 7 august. Cuvioasa Teodora a fost fiica armașului Ștefan Joldea, comandant de artilerie la Cetatea Neamțului, fiind singura româncă trecută de Biserica Ortodoxă în rândul sfinților.

Originar din Vânători-Neamț, Ștefan Joldea a crescut două fiice, pe Teodora și Marghita(Marghiolita).

 

Rugăciune către Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla

„O, Prea Cuvioasă Maică Teodora, care din copilărie pe Hristos L-ai iubit și pentru dragostea Lui în toată viața ta te-ai nevoit; multe nevoințe și ispite ai suferit și în viața cea pustnicească, cu darul lui Dum­nezeu, ai sporit. Cu mulțimea înfrânării și a lacrimilor celor duhovnicești, sufletul tău l-ai luminat și în singurătatea pustiei cu isprăvile faptelor tale celor bune ai strălucit. Pustia Sihlei cu viața ta o ai sfințit și pildă sihaștrilor te-ai făcut.

Iar Prea Bunul Dumnezeu, la vremea cuvenită, sfințenia vieții tale a des­coperit-o și ca pe o comoară ascunsă lumii te-a arătat.
De aceea, și noi nevrednicii, cu evlavie și cu credință, cerem sfintele tale rugăciuni și te chemăm: roagă-te Prea Înduratului nostru Mântuitor ca și noi, păcătoșii, în vremea vieții noastre și în vremea sfârșitului nostru să do­bândim mila și mântuirea Lui, spre a slăvi și a ne închina în veacul de acum și în cel viitor Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, în vecii vecilor.
Amin!

Citește și: Catinca, mesaj îngrijorător în mediul online: "Îmi faceți rău!" Ce se întâmplă cu fosta concurentă din Casa iubirii după despărțirea de Ștefan- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Citeste si: De ce nu se face cozonac în Vinerea Mare

Ce nume se serbează de Sfânta Teodora

Citeste si: Ce înseamnă Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor. "Este săptămâna în care ne reamintim ultimele zile din viața Mântuitorului. În Săptămâna Mare, fiecare zi are un înțeles și un mesaj foarte clar"


* Teodora
* Teodor
* Tudor
* Tudora
* Teo
* Toader
* Tudorel
* Tudorică
* Toderică
* Dorin
* Dorina
* Doru
* Dora
* Dorel
* Dicu

Tot pe data de 7 august se face pomenirea pentru:
* Sfântul Cuvios Pafnutie – Sfântul Zugravul;
* Sfântul Cuvios Mucenit Dometie Persul împreună cu doi ucenici ai săi;
* Sfântul Cuvios Or din Tebaida, Egipt;
* Cuvioșilor zece mii de pustnici din Tebaida;
* Sfintei Cuvioase Potamia;
* Sfântului Sfințit Mucenic Naris, patriarhul Ierusalimului;
* Sfântului Cuvios Asterie Singliticul;
* Sfântului Sozont din Nicomidia;
* Sfântului Iperehie;
* Sfântului Cuvios Teodosie;
* Sfântului Cuvios Dometie;
* Sfântului Cuvios Nicanor.

Citeste si: A fost descoperită planta care te vindecă de Covid-19



Citește și:

Bazofile crescute în testele de sânge – semnificații și implicații clinice

Cine este (RUXI) Roxana Erdei. „Am crescut într-o familie normală, nu eram nici săraci, nici bogați"

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies