Află cât timp trebuie să fiarbă bulgurul. Cum poti gati preparate delicioase cu bulgur
Bulgurul își are originile în bucătăria din Orientul Mijlociu, însă la noi în țară a fost adus din Turcia. În țările mediteraneene, este folosit in locul orezului. Este obținut din crupe crăpate fierte parțial, ale mai multor specii diferite de grâu cu bobul dur: Triticum Durum.
Ce este bulgurul
Boabele de grâu sunt tratate la abur, uscate, apoi măcinate la o granulație mare.
Se obține un aliment care se integrează ușor în rețete, deoarece se prepară extrem de repid:
- fierbe relativ ușor timp de 15-20 de minute;
- se înmoaie în apă caldă sau rece.
Întrucât face parte din familia cerealelor, bulgurul este foarte sănătos, mai ales pentru că nu a suferit prelucrări masive.
Astăzi, peste tot în lume, se integrează în meniul zilnic cerealele integrale, întrucât înlocuiesc cu succes produsele procesate.
Bulgurul este o sursă importantă de proteine, care poate înlocui cu succes carnea.
De asemenea, este bogat în fibre, are un indice glicemic scăzut și conține puține calorii.
Specialiștii au constatat că o ceașcă de bulgur are mai puține calorii și de două ori mai multe fibre decât orezul brun.
Aceste cerealele integrale sunt, în același timp, surse importante de vitamine și minerale.
Citeste si: CITEȘTE: Cât timp se fierb urzicile. Cum poți pregăti urzicile în timp util
Beneficiile bulgurului pentru sănătate
Reduce nivelul colesterolului
Studiile recente arată că bulgurul poate reduce nivelul colesterolului LDL. Este vorba despre lipoproteina ce conține 60-70% din colesterolul seric total și este responsabil de transportul acestuia din ficat în țesuturi, în special în sistemul arterial.
Îmbunătățește ritmul cardiac
Consumul de burgur poate ține la distanță diferite afecțiuni ale inimii și previne apariția unor boli cardiovasculare.
Este bun pentru articulații
Datorită conținutului ridicat de substanțe antioxidante, dar și de vitamine și minerale, poate reduce inflamațiile.
Astfel, puteți preveni durerile reumatice.
Întăreşte oasele
Având în componență calciu, vitamina B și magneziu, contribuie la întărirea sistemului osos.
Este benefic pentru intestine
Această cereală conține fibre valoroase, care ajută digestie și îmbunătățesc flora intestinală.
Este indicat în cazul bolnavilor de diabet
Având un indice glicemic scăzut, bulgurul reglează nivelul zahărului din sânge.
Este indicat în diete și previne obezitatea
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Având un conținut proteic ridicat, creează senzația de sațietate și ajută la menținerea siluetei.
Bulgurul este sărac în calorii:
- 100 de grame de bulgur uscat este echivalentul a 360 Kcalorii;
- 100 de grame de bulgur gătit conține 121 kcalorii;
- cantitatea de grăsime este aproape neglijabilă.
Citeste si: NOTEAZĂ: Cât timp se fierbe dulceața de gutui
Cât timp se fierbe bulgurul
Bulgurul are o aromă asemănătoare cu a nucilor și poate fi consumat atât ca garnitură pentru mâncărurile cu carne sau în salate, în combinație cu alte legume.
Se poate prepara în două moduri, la abur sau prin înmuierea în apă caldă:
- bulgurul se fierbe timp de 15- 20 de minute în apă, apoi se lasă 10 minute să se umfle;
- se lasă la înmuiat 2-3 ore apoi se folosește la salate.
Fiind o cereală obținută din boabe de grâu uscate și măcinate, burgurul înlocuiește cu succes orezul, hrișca, quinoa și cușcușul.
Pe lista avantajelor, se adaugă timpul scăzut de pregătire și numărul redus de calorii.
Se poate păstra într-un borcan de sticlă închis ermetic, în frigider.
Dacă este achiziționat în stare crudă, se lasă la înmuiat timp de 2-3 ore într-un litru de apă, apoi se folosește în diverse rețete:
- salate, ciorbe, legume umplute sau deserturi.
Citeste si: NOTEAZĂ: Dulceață de trandafiri. Cum se face și de ce ingrediente ai nevoie
O altă variantă este fierberea burgului:
- la o cană de bulgur se folosesc 2 căni de apă și puțină sare
- se lasă la fiert aproximativ 20 de minute, până când bulgurul absoarbe tot lichidul.
Boabele de bulgur din comerț sunt, în general, prefierte și foarte ușor de gătit:
- se toarnă apa clocotită în raport de 1 la 1 peste acestea și se lasă la înmuiat, timp de 25-30 de minute, vasul fiind acoperit;
- după ce au absorbit tot lichidul, se pot folosi la prepararea diferitelor salate proaspete.
Bulgurul din magazine se poate prepara și prin fierbere:
- se fierbe o anumită cantitate de bulgur într-o cantitate dublă de apă, iar după primul clocot, se acoperă vasul și se lasă la foc mic timp de 12-15 minute, până se înmoaie;
- se scurge excesul de apă și se folosește la prepararea diferitelor rețete.
Citeste si: NOTEAZĂ: Rețetă de Gulaș unguresc. Mod de preparare și ingrediente
Bulgur cu vinete și ardei
Ingrediente (pentru 6- 8 porții)
250 gr. bulgur/ grâu turcesc, arăbesc (măcinat mai mare, nu din acel pentru salate)
2 vinete medii sau 1 vânătă mare
3 ardei gras roșu (mai mare)
4 roșii mari,, 2 cepe
3- 4 grăunți de usturoi
3 linguri de ulei
½ legătură pătrunjel verde
sare, piper (după gust)
Mod de preparare b ulgur cu vinete și ardei
„Se spală bulgurul și se pune într-un vas cu apă rece, ținându-se la înmuiat până când terminăm prepararea legumelor (cca o jumătate de oră). Cu cât stă însă mai mult la înmuiat, cu atât va fierbe mai repede. (Atenție la vasul în care îl puneți, pentru că bulgurul își va dubla aproape volumul. Să nu fie foarte mic.)
Se curăță, se spală ceapa, ardeiul și se taie cubulețe (nu foarte mici).
Se spală, se decojesc roșiile și se taile cubulețe (nu foarte mici).
Se spală și se taie mărunt pătrunjelul.
Se curăță și se taie mic usturoiul.
Se spală vinetele și se taie cuburi (cu tot cu coajă). Vinetele le-am lăsat la urmă, pentru că oxidează foarte repede.
După ce se pregătesc astfel toate legumele, într-un vas teflonat (să nu se lipească) mai mare, se pune uleiul și ceapa și se lasă 3-4 minute să se soteze.
Când ceapa s-a înmuiat puțin și începe să sticlească, se adaugă ardeiul gras, se amestecă și se lasă pe foc 3-4 minute să se înmoaie puțin și acesta.
Când s-a înmuiat puțin și ardeiul, se adaugă vinetele, se amestecă și se lasă pe foc 3-4 minute să se înmoaie și acestea.-După ce vinetele s-au înmuiat foarte puțin, se adaugă roșiile și usturoiul, se amestecă și se lasă pe foc până când amestecul începe să fiarbă.
In timp ce mancarea fierbe, se adaugă sarea și boabele de bulgur scurse de apă (acestea sunt acum moi și puțin gelatinoase), se amestecă încet și se lasă să fiarbă în continuare la foc mic amestecând din când în când să nu se lipească.
Deși bulgurul va fierbe în sosul lăsat de legume, spre sfârșit, când acesta este aproape fiert, și-a mărit volumul și a ”tras” tot lichidul, mai este necesar ca să picurați câte puțină( nu toată o dată) apă fiartă (nu vă trebuie mai mult de un pahar de apă), până când bulgurul este fiert bine.
Când bulgurul este gata, grâul este fiert, se potrivește de sare și piper, se amestecă, se oprește focul și se presară deasupra pătrunjelul verde tocat.
Bulgurul fiind foarte consistent, se servește simplu, cald, dar este foarte bun și rece.
Poftă bună!"- Victoria Gabriela, chef de cuisine.