Află cum poți prepara un sos bechamel fără egal și ce preparate se potrivesc de minune cu acest deliciu culinar.
Creatorul rețetei de sos Bechamel a fost marchizul de Nointeil, Louis de Bechameil(1603-1703).
Rețeta a fost pentru prima dată atestată în cartea „Le Cuisinier Francois”, scrisă de François Pierre de la Varenne (1615-1678), inițiatorul bucătăriei franțuzești.
Originile sosului Bechamel
Cu ce se mănâncă sosul Bechamel
Legenda spune că sosul Bechamel a fost gătit pentru prima dată în Toscana, însă pe atunci se numea „salsa colla”.
În zilele noastre, celebrul sos alb este cunoscut în Italia sub denumirea de „besciamella”, fiind preparat destul de des în bucătăria din regiunea Emila Romagna.
Puteți prepara o multitudine de feluri de mâncare cu ajutorul sosului Bechamel:
- Lasagna cu sos Bechamel;
- Cannelloni cu sos Bechamel;
- Clătite sărate cu sos Bechamel;
- Paste la cuptor cu sos Bechamel;
- Sufleuri cu sos Bechamel;
- Tarte umplute cu carne și legume și sos Bechamel.
Citeste si:|| DESCOPERĂ|| Cât timp fierbe carnea de vită. Ce beneficii are carnea de vită
Rețeta pentru sos Bechamel
Timp de preparare: 20 de minute
Ingrediente sos Bechamel
70 grame de Făină Superioară 000 Raftul bunicii
70 grame de unt
700 ml lapte rece
Un praf de sare
Un vârf de lingură de piper alb măcinat
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
1 linguriță de nucșoară măcinată
Citeste si:|| DESCOPERĂ|| Cât se fierbe mămăliga. Cum prepari cea mai bună mămăligă
Mod de preparare sos Bechamel
Pasul 1: Cerneți făina
Folosiți o sită calitativă pentru a cerne făina și asigurați-vă că nu rămân corpuri străine.
Pasul 2: Adăugați lapte rece
Adăugați aproximativ 200 ml de lapte rece peste făina cernută și amestecați în timp ce încorporați laptele cu ajutorul unui tel, pentru a obține un amestec omogen.
Pasul 3: Strecurați sosul alb printr-o sită deasă
Folosiți o sită deasă pentru a strecura compoziția obținută. Veți observa că sosul se va separa de cocoloașe și va deveni extrem de fin. Turnați noua compoziție într-o cratiță și lăsați-o la foc mic, apoi adăugați celelalte ingrediente.
Citeste si:|| DESCOPERĂ|| Fructe și legume de toamnă pe care să le introduci în dieta ta
Pasul 4: Adăugați restul ingredientelor
După ce ați turnat sosul în cratiță, trebuie să adăugați restul ingredientelor: 300 ml de lapte, sare, piper, unt și nucșoară, amestecând continuu. Lăsați focul la minim și continuați să amestecați.
Pasul 5: Adăugați un cubuleț de unt la final
După ce sosul Bechamel a dat în primul clocot, așteptați câteva minute, apoi stingeți focul.
Puneți cratița deoparte pentru a evita formarea unei cruste și adăugați un cub de unt pe deasupra. Amestecați din nou și sosul este gata!„Secretele unui sos Bechamel reuşit sunt focul mic, folosirea unui tel, cu care să învârtim continuu şi laptele fierbinte", dezvăluie chef Adrian Szucs, unul dintre concurenții emisiunii „Chefi la cuțite", care i-a impresionat pe jurați cu preparatele sale.
Citeste si: //DESCOPERĂ// Cum să îți faci ceai de soc pentru slăbit. Care sunt beneficiile socului
INGREDIENTE
- 300 gr paste (eu am folosit penne)
- 1 borcan mic ciuperci
- 1 catel de usturoi
- 150 gr mozzarella
- 2 linguri parmezan ras
- 3-4 linguri cascaval ras
- sare
- piper
- 2 linguri ulei
Citeste si: //DESCOPERĂ// Cele 8 alimente care previn aparitia ridurilor
Pentru sosul bechamel:
- 350 ml lapte
- 30 gr unt
- 30 gr faina
- sare
- piper
- 1 lingurita oregano uscat
Timp de preparare: sub 60 minute
Citeste si:|| NOTEAZĂ|| Cât timp se fierbe un porumb. Care este procedura corectă
Paste cu sos bechamel, ciuperci si mozzarella
Spălați ciupercile, lăsați-le la scurs și tăiați-le bucățele.
Incingeți uleiul în tigaie și puneți ciupercile, alături de usturoiul curățat și tăiat în jumătăți. Înăbușiți-le timp de 2 minute, apoi adăugați jumătate de cană cu apă și condimentați cu sare si piper. Lăsați apa să scadă la foc mediu, până observați că s-a evaporat tot lichidul. Puneți apă cu sare într-o oală. Transferați-o pe foc și după ce observați că a dat în clocot apa, adăugați pastele. Lăsați-le să fiarbă timp de 8-10 minute, apoi luați-le de pe foc și lăsați-le într-o sită pentru a se scurge.
Preparați sosul Bechamel după rețeta prezentată anterior și încorporați ciupecile, cu mențiunea că usturoiul trebuie îndepărtat.
Citeste si:|| NOTEAZĂ|| 4 reţete cu avocado pentru slăbit. Ce beneficii are acest fruct în diete şi nu numai
Adăugați mozzarella, parmezanul, pastele fierte și amestecați bine.
Transferați pastele în două vase de ceramică și presărați cașcaval ras pe deasupra. Introduceți pastele în cuptorul încins la o temperatură de 180 de grade C și lăsați-le timp de 15-20 de minute pentru a se rumeni, până când vor prinde crustă aurie pe deasupra. Scoateți pastele din cuptor si savurați-le calde. Pofta buna!
Citeste si:|| NOTEAZĂ|| Dieta de slăbit 5 kg într-o săptămână. Cum să topeşti kilogramele nedorite în 7 zile