Calugarii duc o viata cumpatata si din punct de vedere alimentar, nici vorba de mancaruri procesate, mesele sunt luate in liniste, acesta fiind motivul pentru care fetele bisericesti de pe Muntele Athos au o speranta de viata mai lunga cu zece ani decat grecul obisnuit.
Astfel, in timpul zilelor de post trebuie eliminate toate produsele lactate, pestele, alcoolul, ouale si uleiul, in favoarea portiilor mici de fructe, legume, nuci de toate felurile, seminte si diverse tipuri de fasole. Zilele de moderatie trebuie „inchinate“ unei diete tipic mediteraneene, care sa includa lactate proaspete, ulei de masline, peste, carne de pui si oua, dar sa excluda pe mai departe zaharul, alimentele procesate si carnea rosie.
In aceasta parte a saptamanii este permis chiar si alcoolul, desi este preferat numai vinul rosu, dar cu masura, adica doua unitati pe zi (doua pahare a cate 175 de ml fiecare).
Ziua de dezlegare, dupa cum anunta si denumirea, este momentul de rasfat, cand putem gusta, insa tot cu moderatie, din carne rosie, ciocolata, prajituri sau alte bauturi bahice in afara de vin rosu.