Calugarii duc o viata cumpatata si din punct de vedere alimentar, nici vorba de mancaruri procesate, mesele sunt luate in liniste, acesta fiind motivul pentru care fetele bisericesti de pe Muntele Athos au o speranta de viata mai lunga cu zece ani decat grecul obisnuit.
Ziua de moderatie
Mic dejun: musli cu ovaz (sau alte cereale) si fructe de padure, mar razuit sau alte fructe proaspete de sezon, suc de lamaie, lapte/apa si alune sau nuci
Pranz: supa de pui cu pita din faina integrala
Cina: cartof dulce copt cu masline, branza feta si salata verde
Gustari: un mar/o mana de nuci sau seminte
Ziua de post
Mic dejun: grapefruit la gratar
Pranz: supa de legume cu o felie de paine din faina integrala
Cina: fasole untoasa coapta cu rosii proaspete si salata. Fasolea untoasa are boabe mari si aplatizate, de culoare alba, cu o textura cremoasa.
Gustari: legume crude