Diferența dintre unt, ulei și untură

Diferența dintre unt, ulei și untură
Diferența dintre unt, ulei și untură

Aflați din rândurile următoare, ce tip de grăsime este recomandat să alegem pentru gătit.

Untul, uleiul și untura sunt principalele surse de grăsime pe care le folosim la gătit. Acestea diferă atât în funcție de proveniența lor, cât și de efectul pe care îl au asupra sănătății noastre. De aceea, este foarte important să știm să alegem tipul de grăsime corespunzătoare, atât pentru preparatul pe care urmează să-l gătim, cât și pentru a ne proteja mai bine sănătatea.

În cadrul unei emisiuni, nutriționistul Cristian Mărgărit a oferit câteva detalii despre fiecare tip de grăsime în parte și a prezentat anumite sfaturi de care trebuie să ținem cont atunci când le folosim la gătit.

Ce tip de grăsime alegem pentru gătit

Citește și: Ingredientele care nu își au locul în ciorbă. Multe gospodine fac o mare greșeală

Diferența dintre unt, ulei și untură

Untul, uleiul și untura fac parte din categoria grăsimilor esențiale. Potrivit specialistului în domeniu, acestea sunt forme de grăsime rafinată, care s-au extras dintr-o anumită sursă (lapte, măsline și respectiv slănina de porc).

În privința caloriilor pe care le au în componența lor, uleiul de măsline are în jur de 9 calorii pe gram, iar untul și untura au în jur de 8 calorii, în funcție de specificațiile acestora.

Astfel, diferențele nu sunt semnificative dacă ne referim la dieta noastră, dar este foarte important să consumăm aceste tipuri de grăsime moderat și să le preparăm corespunzător, astfel încât să extragem nutrienții necesari și să nu ne punem în pericol sănătatea.

Specialistul în domeniu ne recomandă să asigurăm o atenție sporită asupra temperaturilor de gătit în cazul tuturor grăsimilor pe care le folosim.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Atenție mare la temperaturile de gătit. Depășirea limitei de temperatură poate să elimine substanțe toxice pentru organism .”, explică specialistul în domeniu.

Untul

Citește și: Ce să elimini din salata de boeuf, pentru mai puține calorii. Secretul care trebuie știut de gospodine

Diferența dintre unt, ulei și untură

În cazul untului, vorbim despre grăsime de origine animală, care provine din lapte. Astfel, untul este o alegere înțeleaptă pentru gătit, oferindu-i un gust plăcut mâncării și în același timp, aducând contribuția la nivelul de vitamina D necesar pentru organism.

Aici am puțină lactoză. Resturile de zaharuri din lapte se combină cu componentele din alimente și dau acea savoare cu totul deosebită.

În funcție de ce au mâncat văcuțele, untul poate să aibă mult mai mult componente benefice pentru sănătate, inclusiv vitamina D .”, spune specialistul în domeniu.

În cazul untului, există o posibilitate mai mare să îl ardem, iar acest lucru poate fi nociv pentru sănătatea noastră. De aceea, trebuie să fim foarte atenți la temperaturile de gătit și specialistul în domeniu ne recomandă să adăugăm apă sau suc de lămâie ca antioxidant.

Uleiul

Citește și: Pâinea cu maia, beneficii pentru organism!

Diferența dintre unt, ulei și untură

Citește și: Radu de la ''Casa iubirii'', în doliu! Fostul concurent al emisiunii este distrus de durere: "Mi-a vegheat fiecare pas!" Despre cine este vorba- kanald.ro

Citește și: Rezultate EDU.ro 2024: Ce site trebuie să accesezi pentru a vedea notele la Evaluare Națională- stirilekanald.ro

Potrivit specialistului în domeniu, uleiul este cea mai nocivă sursă de grăsime pentru corpul nostru. Acesta ne recomandă să folosim ulei de măsline bogat în polifenoli (antioxidanți care protejează atât uleiul, la temperaturi înalte, cât și alimentul în sine) și bineînțeles, să nu îl folosim în cantități mari.  

„Uleiurile vegetale sunt cam de evitat. E bine să luăm grăsimea direct din sursă. Nu le recomandăm în cantități mari. Când prăjești un aliment, trebuie să ții cont de punctul de fumegare al uleiului folosit. Punctul de fumegare al unui ulei, poate fi foarte ridicat, dar alimentele nu rezistă la acea temperatură. Trebuie să folosim o temperatură joasă pentru a pune în valoare gustul și pentru a scoate nutrienții din aliment. , spune specialistul în domeniu.

Untura

Citește și: Ce tip de grăsime alegem pentru gătit. „Este pe primul loc”

Diferența dintre unt, ulei și untură

Total așteptărilor, untura nu este cea mai nesănătoasă sursă de grăsime. Aceasta trebuie să provină dintr-un porc crescut la țară, să fie albă și să nu fie arsă. De asemenea, combinația de untură pe pâine este recomandată persoanelor care fac mult efort fizic și o putem consuma în cantități foarte mici.

Untura pe pâine, această combinație este mai mult pentru persoanele care fac foarte mult efort fizic. Poți arde această grăsime. Dacă nu faci suficient efort fizic, nu are ce să se întâmple cu ea, mai ales când o asociezi cu pâine, unde am caloriile din carbohidrați. Untura oprește cel mai bine foamea. În aceste grăsimi sunt anumite componente din corpul animalului, care ne taie foamea .”, spune specialistul în domeniu.



Citește și:

Ce semnifică cifrele de pe cutiile de vopsea de păr!

Ce să mănânci seara ca să slăbești. 10 idei pentru o cină dietetică și gustoasă

INCREDIBIL! O româncă, PRIMUL FOTOMODEL din lume. IMAGINILE cu ea sunt spectaculoase!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Scandal monstru între Roberta și Julia! „Să faci pași la tine acasă, tu, nu eu!” Iată ce replici aprige și-au spus cele două concurente și cum a reacționat Sebastian

Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!


Cookies