13 cupluri din Japonia, formate din persoane de acelaşi sex, au dat în judecată statul, joi, pentru dreptul de a se căsători, transmite BBC.
Homosexualii dau în judecată Japonia
Dacă instanţa le va da dreptate, atunci uniunile dintre persoane de acelaşi sex vor fi permise în viitor.
Japonia este singura ţară din G7 care nu permite căsătoria între homosexuali, însă sondajele sugerează că există o susţinere puternică pentru astfel de mariaje. Japoneza Ai Nakajima, în vârstă de 40 de ani şi nemţoaica Tina Baumann, în vârstă de 31 de ani se numără printre cuplurile care cer guvernului japonez să permită căsătoria între persoane de acelaşi sex.
Cele două sunt împreună din 2011, atunci când s-au întâlnit în Berlin. După ce au locuit câţiva ani în Germania, femeile s-au mutat în Japonia. Însă traiul ca pereche gay a fost foarte diferit în cele două ţări.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Sfatul luptatorului Sandu Lungu: "Nu incerca..." Toti ar trebui sa facem asta
Societatea japoneză, foarte conservatoare
„Societatea japoneză este conservatoare prin natura sa.” a declarat Nakajima pentru BBC. Mulţi dintre cunoştinţele lor nu îndrăznesc să recunoască faptul că sunt gay şi îşi ascund partenerii de familie şi prieteni. Deşi Japonia este o ţară foarte tradiţionalistă, sondajele de opinie indică faptul că marea majoritate a tinerilor japonezi sprijină căsătoriile între persoane de acelaşi gen.
Începând cu 2015, unele oraşe au emis certificate pentru cuplurile de acelaşi sex, însă acestea nu au caracter juridic obligatoriu şi doar fac apel la companii să acorde tratament egal. „În timp ce printre tineri există un sprijin foarte mare pentru mariajul gay, politicienii sunt mai în vârstă şi ezită atunci când vine vorba despre schimbare,” a spus Nakajima.
Cele 13 cupluri ştiu că procesul va atrage atenţia publică asupra luptei lor, dar există şi o speranţă reală că vor reuşi să câştige.
„Suntem pregătiţi să mergem până la Curtea Supremă,” a explicat Nakajima. „Dacă trebuie să luăm această cale, este posibil să dureze peste cinci ani.”