TCC fac parte din „terapiile scurte“. Terapia cognitiv-comportamentala nu este interesata de istoria pacientului si nici de copilaria lui. TCC se concentreaza mai curand asupra rezolvarii eficiente a unor probleme precise.
Trebuie sa combatem convingerile irationale de genul: „vreau ca tot ceea ce fac sa se bucure de aprecieri unanime” sau „vreau ca toata lumea sa ma adore“ … lucruri care, in mod evident, nu prea au sanse sa se intample.
Aaron Beck a studiat si a evaluat rezultatele diferitelor terapii si a tinut cont de eficacitatea lor si de starea de bine a clientului.
Terapeutul colaboreaza activ cu pacientul, pentru a-l ajuta sa depisteze functionarea cognitiilor sale si pentru a-l invata sa le modifice si sa le testeze, in functie de beneficiile sau, dimpotriva, de prejudiciile pe care i le aduc. Sinteza dintre comportamental si cognitiv s-a produs de la sine in cadrul practicii terapeutice, alternarea frecventa intre travaliul asupra cognitiilor si cel asupra comportamentelor dovedindu-se eficace.
Derularea unei sedinte.
In prima sedinta, terapeutul asculta pacientul, care vorbeste liber despre problema lui. In cazul anxietatii sau depresiei, terapeutul va consacra inca o sedinta, cel putin, descrierii cognitiilor si comportamentelor asociate situatiilor din viata cotidiana, in cele mai mici detalii ale lor: de exemplu la ce te gandesti cand te trezesti, daca ai pofta de mancare etc.
citeste continuarea pe pagina urmatoare >>>