La psiholog! Terapia cognitiv comportamentala sau cum sa te schimbi in sase luni

La psiholog! Terapia cognitiv comportamentala sau cum sa te schimbi in sase luni
La psiholog! Terapia cognitiv comportamentala sau cum sa te schimbi in sase luni

TCC fac parte din „terapiile scurte“. Terapia cognitiv-comportamentala nu este interesata de istoria pacientului si nici de copilaria lui. TCC se concentreaza mai curand asupra rezolvarii eficiente a unor probleme precise.

Terapeutul ii poate cere pacientului sa isi descrie ziua, de dimineata pana sea­ra, si sa intocmeasca o lista cu momentele care il angoaseaza cel mai mult. Pornind de la cea de-a treia sau a patra sedinta, terapeutul si pacientul elaboreaza impreuna un „contract” de sarcini, dublat de o „agenda”, in scopul de a modifica progresiv comportamentul pacientului.

Principiul major: trebuie sa existe un acord prealabil intre terapeut si client cu privire la „temele pentru acasa“.

Daca acestea i se par prea dificile acestuia, e bine ca ritmul sa fie incetinit, esentiala fiind reusita, chiar daca se fixeaza obiective mai modeste.

Terapeutul se implica: pune intrebari, face observatii, da sfaturi, face referiri la „contract”. De asemenea, raspunde la intrebarile pacientului si ii ofera lamuriri care il pot ajuta sa isi inteleaga tulburarea si sa gaseasca solutii pentru a o depasi.

Pacientul si terapeutul discuta la fiecare sedinta despre dificultatea de a indeplini sarcinile „prescrise“, pe care le adapteaza ca atare.

In cazul angoaselor, fobiilor, atacurilor de panica sau al obsesiilor cu un caracter de urgenta (care, de exemplu, il pot impiedica pe pacient sa se duca la serviciu sau sa iasa din casa), este practicata uneori exclusiv terapia comportamentala: clientul invata sa se relaxeze pentru a ajunge la o desensibilizare in raport cu obiectul care ii provoaca teama.

citeste continuarea pe pagina urmatoare >>>

 



Citește și:

Invitată la o nuntă? 5 coafuri pe care le-ai putea purta

Forma corpului tau iti tradeaza caracterul. Ce au descoperit medicii si psihologii

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Cum îl ajută Mihai Trăistariu pe fratele care i-a incendiat casa: "Știți că nu are o situație prea bună"

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies