Află cum se pun murăturile la borcan.
Murăturile în saramură sunt foarte sănătoase, întrucât, prin fermentație, se dezvoltă coloniile de bacterii care generează acid lactic, benefice pentru organism.
De asemenea, zeama de murături este bogată în vitamine și antioxidanți, fiind consumată adesea și la pahar, în locul unei băuturi răcoritoare.
Din borcanele de murături nu trebuie să lipsească ardeii iuți, rondelele de morcov sau fâșiile de hrean.
Trebuie să țineți cont însă și de vremea de afară. Murăturile se pun în lunile de toamnă, nu în zilele călduroase de vară. Septembrie-octombrie este perioada ideală pentru a pune murături!
Citeste si: CITEȘTE: Cât timp se fierbe supa de pui
Gogonele murate la borcan
Timp de preparare
15 minute
Timp Total
15 minute
Portii: 1 borcan de 1,7 L cu gogonele
Ingrediente
- 1 kg de gogonele (rosii verzi)
- 3-4 fasii de hrean
- 1 ardei iute
- 6-7 catei de usturoi
- 10 rondele de morcov
- 10 bastonase de telina
- 2-3 bete uscate de marar
- 2-3 crengute de cimbru uscat
- 2 frunze de telina verde
Saramura
- la fieare 1 L de apa- 20 g sare speciala pentru muraturi
- 1 lingura de otet de masa simplu
Citeste si: Cele mai bune sfaturi pentru digestie usoara si abdomen plat
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Spălați gogonelele de mai multe ori cu apă rece. Acestea trebuie scurse cu ajutorul unei strecurătoare.
Pregătiți celelalte ingrediente: curățați usturoiul, decojiți și feliați morcovul și tăiați rădăcina, pregătiți ardeii iuți, fâșiile de hrean, bețele de mărar și cimbrul uscat.
Morcovul si rădăcina de țelină trebuie feliate cu un cuțit ondulat.
Citeste si: Gustări bogate în magneziu care te vor ajuta să dormi mai bine
Cum se pun murăturile în borcane
Borcanele pentru murături trebuie spălate și clătite bine. Nu uitați de capace! Acestea nu trebuie sterilizate ca în cazul altor conserve.
Pe fundul borcanului, puteți să puneți o coroniță din mărar și cimbru uscat, o fâșie de hrean și 4-5 bucăți de morcov sau țelină.
Aranjați gogonelele în borcan.
Deasupra puteți pune o altă coroniță de mărar uscat, cimbru și hrean, la care puteți adăuga o frunză de țelină. Bețele tari de mărar au rolul de a fixa gogonelele din borcan.
Citeste si: CITEȘTE: Cât timp se fierbe fasolea boabe. Ce beneficii are fasolea
La ce trebuie să fim atenţi atunci când punem murături. Sfaturi utile
Romana Rista, Fata care găteşte cu flori: Proporţia dintre apă, sare, zahăr şi oţet este cea mai importantă şi ţine de o anumită înţelegere pe care gospodina o are faţă de procesele care se vor produse ulterior în borcan.
Marius Tudosiei, Băcănia Veche: Fiecare legumă are un specific, se comportă într-un anume fel şi de aceea trebuie să avem grijă atunci când facem murături asortate.
Maria Popa, Fabrica de Mâncare: Pentru a le păstra culoarea originală trebuie să nu amestecăm varza roşia şi sfecla cu alte legume.
Citeste si: CITEŞTE: Cât timp se fierbe mămăliga. Cum prepari cea mai bună mămăligă
Apa
Maria Popa, Fabrica de Mâncare: Pentru a le grăbi fermentarea este bine să folosim apă fiartă. Dacă avem răbdare, cel mai bine este să folosim apă plată, dar este bună şi cea fiartă şi răcită.
Gabriela Berechet, autor ”Cartea bucătarului profesionist”: Cea mai bună este apa plata şi ar fi bine să nu o fierbem pe cea de la robinet pentru că prin fierbere calciul tot acolo rămâne, ba chiar se mai şi concentrează.
Marius Tudosiei, Băcănia Veche: Cea mai bună este apa de la fântână. Viaţa celor de la oraş se mai complică, pentru că apa de la robinet este tratat, iar substanţele rămân active şi pot degrada mutărurile. În zonele în care sunt mine de sare, oamenii folosesc apă sărată de la izvor şi murăturile sunt foarte bune.
Citeste si: CITEŞTE: Cât se fierbe sparanghelul. Beneficii pentru sănătate ale sparanghelului
Legumele
Maria Popa, Fabrica de Mâncare: Legumele trebuie să fie coapte, ajunse în stadiul de maturitate, fără pete penru ca murăturile să se păstreze cât mai mult timp.
Marius Tudosiei, Băcănia Veche: Legumele trebuie să fie de bună calitate. Cele din agricultura intensivă nu ne ajută. Ar trebui să alegem nişte legume crescute cât mai natural, chiar din agricultura ecologică.
Sursa: www.gustarte.ro