Pentru că nu doare, nici nu prea-l băgăm în seamă. Şi, în caz că e bolnav, nu ne dăm seama. Aflăm cum se simte ficatul abia în urma unei consultaţii detaliate, care include şi analize de sânge. De multe ori, e cam târziu când depistăm ficatul bolnav.
5.Fibrinogenul şi protrombina sunt proteine sintetizate de ficat, cu un rol important în coagularea sângelui. Valorile normale sunt cuprinse între 200 şi 400 mg la 100 ml sânge la fibrinogen şi 11-13 secunde timp de reacţie la protrombină. Scăderea sub limitele normale a fibrinogenului duce la declanşarea hemoragiilor la bolnavii de ficat.
6.Fosfataza alcalină este o enzimă ale cărei valori normale sunt cuprinse între 25-115 UI. Creşterea valorilor peste limitele normale conduce spre ipoteza unor afecţiuni hepatice severe, dar şi a unor boli de rinichi, de oase sau de pancreas.
7.AST şi ALT sunt enzime hepatice cu rol în metabolizarea proteinelor şi aminoacizilor. Valorile lor normale sunt între 0 şi 40 UI. Când sunt depăşite aceste valori, înseamnă că celulele hepatice sunt distruse de afecţiuni precum hepatita, ciroza sau chiar cancerul.
8.GGT sau gamma glutamil transferaza este o altă enzimă hepatică, cu valori normale între 10 şi 50 UI. Acestea cresc peste limite numai în caz de hepatită, metastaze hepatice, ciroză, alcoolism, traumatism hepatic, pancreatită acută.
sursa: libertateapentrufemei.ro