Pentru că nu doare, nici nu prea-l băgăm în seamă. Şi, în caz că e bolnav, nu ne dăm seama. Aflăm cum se simte ficatul abia în urma unei consultaţii detaliate, care include şi analize de sânge. De multe ori, e cam târziu când depistăm ficatul bolnav.
Ce e de făcut dacă ai ficatul bolnav
La fel ca şi în cazul altor organe interne, există mai multe metode de testare a funcţiilor hepatice. În primul rând, analizele de sânge sunt relevante. Însă, ficatul poate fi examinat şi prin intermediul ecografiei, prin tomografie şi RMN, prin analize virusologice, adică markeri virali, prin fibrotest, actitest sau fibroscan.
Când se suspectează o afecţiune serioasă, scoasă la iveală de restul analizelor, medicii recurg la biopsia hepatică, în urma căreia vor putea diagnostica precis stadiul de evoluţie a bolii, tipul de celule dintr-o tumoră,
Ce spun analizele de sânge
Atunci când vrei să afli cu exactitate starea ficatului, trimiterea de la medicul de familie va trebui să conţină următoarele analize de sânge: hemograma, electroforeza, colesterolul, trigliceridele, bilirubina, fibrinogenul, protrombina, fosfataza alcalină, AST, ALT, GGT. În cele ce urmează, vom încerca să ne lămurim împreună cum stau lucrurile, „traducând” termenii de specialitate.
1.Hemograma stabileşte compoziţia sângelui, numărul şi tipul celulelor din este alcătuit. Este un examen de sânge uzual, de rutină, care se face în orice situaţie.
citeste continuarea pe pagina urmatoare >>>