Până la ce vârstă trebuie pus copilul în scaun auto. Vezi ce spune Legislația Rutieră

pana la ce varsta trebuie pus copilul in scaun auto
Până la ce vârstă trebuie pus copilul în scaun auto. Vezi ce spune Legislația Rutieră

Este cunoscut deja faptul că părinții trebuie să folosească un scaun auto, atunci când vine vorba despre siguranța copilului lor. Însă știați de la ce vârstă?

Aflați din rândurile următoare care este vârsta exactă până la care copilul trebuie pus într-un scaun auto, dar și care este vârsta de la care poate să stea pe scaunul din dreapta al șoferului, conform Legislației Rutiere.

 

Până la ce vârstă trebuie pus copilul în scaun auto

Siguranța copilului este cea mai importantă, mai ales atunci când este transportat cu mașină.

Tocmai din acest motiv, ar trebui să reprezintă o prioritate pentru fiecare părinte în parte. Acest lucru este subliniat și în Legislația României care a adus modificări Codului Rutier prin Hotărârea Guvernului nr 11/2015 ce a intrat în vigoarea începând cu 14 februarie 2015. Conform acesteia, copii care au o înălțime de până la 135 de cm, pot circula într-un autovehicul, doar dacă sunt așezați pe bancheta din spate într-un scaun auto special.

Prin urmare, legea nu specifică o vârstă anume, ci mai mult se ghidează după înălțimea minimă până la care copilul este obligat să se afle într-un scaun auto. Ținând cont că s-a menționat înălțimea de 135 de cm, ar trebui să fie atinsă cu aproximație de către un copil, după vârsta de 7 ani. De asemenea, legea menționează și că până la vârsta de cel puțin 2 ani, ideal până la vârsta de 4 ani, scaunul copilului ar trebui poziționat cu spatele în sensul invers al direcției de mers.

scaun auto pentru copil

Citeste si: Farse de 1 aprilie pentru prietena cea mai bună

Abia după ce copilul a atins înălțimea de 135 de cm sau chiar a depășit-o, poate circula direct așezat pe banchetă, însă în continuare pe bancheta din spate a mașinii. Totodată, se poate întâmpla ca în lege să existe o excepție. Aceasta are loc în situațiile în care părinții circulă cu copii lor, în taxiuri.

Doar atunci nu este obligatorie prinderea copiilor într-un scaun auto, deși este un lucru destul de periculos.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

În ceea ce privește siguranța, se recomandă să se țină copilul într-un scaun auto și după ce va atinge înălțimea de 135 de cm, bineînțeles, dacă acest lucru nu-i va aduce un disconfort acestuia.

Acest lucru se recomandă, datorită faptului că gradul de siguranță este mult mai ridicat în cazul unui copil care se află într-un scaun auto, care susține între 15 și 36 kg, decât în cazul unui copil care stă liber pe bancheta din spate a mașinii.

Citeste si: Cine este VLADIMIR ZELENSKI, preşedintele Ucrainei

 

Începând cu ce vârstă poate sta copilul pe scaunul din dreapta șoferului 

Locul din dreapta șoferului poate să fie ocupat de către un copil doar atunci când atinge înălțimea de 150 de cm, la vârsta de aproximativ 12 ani. Însă acest lucru este permis doar dacă sunt cu fața către direcția de mers, nu cu spatele și nu într-un scaun auto.

În caz contrar, atunci când copilul nu a ajuns la această înălțime de 150 de cm, locul din dreapta șoferului poate să fie ocupat numai de copii așezați într-un scaun auto, care să fie îndreptat invers direcției de mers. Un lucru important în această situație, ține de airbag, care trebuie să fie închis obligatoriu.

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

de la ce varsta poate sta copilul pe scaunul din dreapta soferului

Citeste si: Ce vedetă a fugit din calea războiului cu ruşii. „Le stăteau femeile ascunse prin poduri, prin fân, prin porumb, numai să nu dea ruşii de ele."

Se recomandă totuși, ca scaunul să fie montat pe scaunul din dreapta șoferului, doar în cazurile în care nu se poate monta pe bancheta din spate. Excepție se poate face doar în cazul în care este prezentă o condiție medicală specială, care împiedică transportarea copilului conform acestor cerințe menționate. Doar în acest caz, însoțitorul copilului trebuie să dovedească cu un înscris medical, în cazul în care este cerut de către un organ al legii.

Indiferent de tipul de scaun auto pe care alegeți să îl utilizați, acesta trebuie să fie instalat exact așa cum trebuie, iar copilul trebuie să fie asigurat cu centuri de siguranță ale scaunului sau ale mașinii. Orice abatere de la aceste prevederi legate, pot fi sancționate. Prin urmare, trebuie să vă asigurați că siguranța copiilor voștri este prioritară pentru voi și realizată în condiții optime si corecte.

ce spune legislatia rutiera despre scaunul auto al copilui

Citeste si: Cine este NICULINA STOICAN. "M-a bătut cu furtunul de la mașina de spălat. O bătaie pe care nu am uitat-o nici până acum”



Citește și:

Parodontoza. Cauze. Simptome și tratament

Andreea Mantea a slăbit spectaculos! Cum arată vedeta acum

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies