Combinatia meteo care s-a abatut asupra Romaniei in aceasta saptamana - ninsoarea si gerul, va suferi o mutatie: vremea se va incalzi, iar ninsoarea se va transforma in ploaie.
"Freezing rain" apare de obicei atunci cand un front atmosferic de aer cald se suprapune peste unul rece, aflat sub temperatura de inghet. Miscarea se intampla cel mai des in apropierea unor suprafete de apa. Practic, fulgii de zapada intra in contact cu stratul de aer cald, se topesc si se transforma in ploaie.
Apoi, picaturile ajung din nou in stratul de aer rece, aproape de suprafata pamantului, si se racesc brusc, fara insa sa inghete complet. Inghetul are loc instantaneu, la contactul cu suprafetele reci de la sol: asfalt, cabluri de elctricitate, copaci, avioane sau orice alta suprafata rece.
Unul dintre cele mai mari pericole pe care le pune ploaia inghetata este ruperea cablurilor electrice. Gheata care se depune pe cabluri poate provoca ruperea lor si aparitia unor pene extinse de curent electric.
Mai mult, toate culturile sunt distruse. Acest fenomen ingheata tot ce atinge, iar vita de vie si pomii fructiferi sunt cei mai compromisi.