Theodor Ungureanu are 25 de ani și mai bine de jumătate din viața lui a fost considerat obez, iar problemele lui de sănătate deveniseră cât se poate de serioase.
Într-o zi însă a luat decizia de a face ceva pentru a slăbi. Așa că Theodor Ungureanu a apelat la specialista în nutriție kfetele.ro, Lygia Alexandrescu.
Citeste si: Specialistul în nutriție Lygia Alexandrescu: Când să nu mănânci pâine cu semințe
Citeste si: Lygia Alexandrescu, specialistul Kfetele.ro în NUTRIŢIE: Totul despre dependența de dulciuri
Citeste si: Lygia Alexandrescu, specialistul Kfetele.ro în NUTRIŢIE: Totul despre dependența de dulciuri
”Lygia Alexandrescu mi-a făcut o dietă personalizată”, povestește Theodor Ungureanu. Doar că, recunoaște el, greul abia începea. ”Dieta mea a fost una care, culmea, îmi asigura mai mulți nutrienți decât mâncam eu înainte.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Mai exact, povestește el, cea mai importantă regulă era ca mesele să le ia la oră fixă.
”Mâncatul la ore fixe pare simplu, dar e dificil pentru că e o chestiune de disciplină. Multă lume nu reușește asta pentru că își găsește scuze. Că e în ședință, că nu are timp, că uită... Țin minte că, la un moment dat, în timp ce țineam dieta ca să slăbesc, aveam un examen. Mi-am cerut scuze profesorului și mi-am scos mâncarea, am mâncat, iar apoi am continuat să scriu pentru examen. Orice s-ar întâmpla acum, fie că sunt în ședință, fie că e conferință, orice ar fi, eu respect orele de mâncat cu strictețe”, ne-a mai spus Theodor Ungureanu.Iar după ce a scăpat de 60 de kilograme, Theodor Ungureanu a descoperit niște lucruri la care nu avusese acces niciodată. ”Să ne înțelegem, la 11 ani am fost declarat ca suferind de obezitate morbidă.
Cum arată o zi de dietă pentru tânărul care a slăbit 60 de kilograme
O zi de dietă în care, culmea, nu se înfometează este, pentru Theodor Ungureanu, una în care există șase mese. ”Am slăbit 60 de kg în 11 luni având 6 mese pe zi, 3 gustări și 3 mese principale. Eu sunt matinal si prima masă o iau la 7.00-7:30 si consta practic în două felii toast de secară unse cu ceva, fie brânzica, fie unt cu magiun, fie un sandvis cu mușchi de porc sau cașcaval. Urmează prima gustare, la 9.00, din 250 gr fructe (struguri, pomelo, cireșe, căpșuni, etc.). La 11.00 am a doua gustare (pot fi la fel pe toată ziua sau diferite, dar nu amestecate în cele 250 de grame). La 13.00 am masa de prânz care este completă având și carbohidrați și fibre și proteine (fie din carne, fie din lactate), iar gramajele sunt 2 felii de pâine secară (60gr) sau 150 gr alt carbohidrat (paste, mămăligă, orez) și 100 gr fie cașcaval sau 150 gr carne (curcan, peste, pui, porc). La 4 am ultima gustare de fructe (după ora 4 nu sunt indicate fructele) și la 6 am ultima masă care, caloric, este identică cu cea de prânz. Un exemplu rapid și usor de mâncare pentru seară este mămăliga cu brânză (150 gr cu 150 gr). Menționez că mesele principale sunt însoțite de 250 gr salata din orice fel de crudități. După ora 8 nu este indicat să bem apa. Iar pentru foame nocturnă, kefir sau morcovi cruzi, dar eu niciodată nu am mâncat noaptea”, spune Theodor Ungureanu.
Specialista kfetele.ro, Lygia Alexandrescu a dezvăluit care e alimentația viitorului
” Alimentația viitorului este dieta ecologică. Soluția stă în aliment. Un aliment integral, un aliment de sezon. Alimentele trebuie mâncate atunci când apar în mod natural. Adică, cireșele primăvara, merele toamna, nu cireșe în decembrie... Din cauză că nu mâncăm așa cum ar fi natural sunt și problemele cu care ne confruntăm acum, cele pe care le vedem cu toții, cu obezitate uriașă în rândul copiilor”, a explicat Lygia Alexandrescu, unul dintre cei mai cunoscuți nutriționiști din România. Mai mult, susține specialista, viitorul va însemna, de fapt, întoarcerea la tradițiile alimentare. ”Am uitat de natură, am uitat de firesc. Uităm de relația dintre ADN-ul nostru și alimentație. Iar asta este chiar secretul unei alimentații sănătoase. În viitor se vor face teste care ne vor spune ce și la ce oră chiar trebuie să mâncăm, ce alimente ne cere, de fapt, corpul. Și ce alimente să ceară în afara celor care sunt înscrise, deja, de generații, în felul nostru de a fi, în specificul fiecăruia? Iar ceea ce e de reținut, cred eu, este că viitorul nu mai promite carne, nu mai promite lactate, nu vom mai avea de unde... Vom mânca insecte, viermi și plante perene...”, spune Lector Univ. Dr. Lygia Alexandrescu.
Mai mult decât atât, Lygia Alexandrescu este convinsă că soluția pentru o alimentație sănătoasă ar fi... la piață. ”Avem nevoie de acea femeie de la piață,. De la care să cumpărăm alimente curate. Alimente de sezon. Și să mâncăm echilibrat. Nu caloriile contează, ca număr, ci ceea ce mâncăm noi. În Occident, în lume, deja porțiile sunt mai mici, așa cum e sănătos, și să mănâncă mai sănătos. Nu se mai discută de cantitatea caloriilor, ci de calitatea lor.(...) La noi se discută de numărul caloriilor, dar uităm cât de mare este risipa alimentară”, a mai spus Lygia Alexandrescu, specialista kfetele.ro.