O rețetă ideală pentru zilele de sărbătoare. Poate fi o opțiune excelentă pentru a aduceun strop de bucurie pe mese.
Acesta este un desert tradițional, iar în același timp și modern, având astfel o textură aromată, cu cremă de cafea și scorțișoară. Aspectul acestui desert este deosebit de atrăgător, cu o crustă aurie, un miez moale de vanilie, cu crema de cafea și un strat de straciatella pentru o notă dulce.
Pentru această rețetă, vom avea nevoie de 60 de minute (timp de pregătire), respectiv 60 de minute (timp de gătire), ceea ce va duce la aproximativ 2 ore (timp total), pentru ca la final, să ne putem bucura de savoarea desertului.
Ingrediente
Ingrediente pentru prăjitură
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
- 250 g de făină
- 200 g de zahăr
- 4 ouă
- 125 g de unt, topit și răcit
- 200 ml de lapte
- 1 plic de praf de copt
- 1 linguriță de esență de vanilie
- 1/2 de linguriță de sare
Ingrediente pentru crema de cafea
- 200 g de mascarpone
- 100 ml de smântână pentru frișcă
- 2 linguri de zahăr pudră
- 1 linguriță de esență de cafea sau 1-2 linguri cafea tare, răcită
Ingrediente pentru straciatella
- 50 g de ciocolată albă, rasă sau topită
- 1 linguriță de ulei de cocos, opțional
Ingrediente pentru decor
- 1/2 de linguriță de scorțișoară
Mod de preparare desert
Mod de preparare prăjitură
- Preîncălzește cuptorul la 180°C. Unge o tavă de chec dreptunghiulară, cu unt sau tapetează-o cu hârtie de copt.
- Într-un bol, cerne făina, praful de copt și sarea. Amestecă-le bine și lasă-le deoparte.
- Într-un alt bol, bate ouăle cu zahărul folosind un mixer electric, până când amestecul devine deschis la culoare și spumos, timp de aproximativ 5 minute. În timp ce continui să mixezi, adaugă untul topit și răcit, laptele și esența de vanilie, apoi amestecă bine.
- Încorporează treptat ingredientele uscate în amestecul de ouă, amestecând ușor cu o spatulă sau cu mixerul la viteză mică, până când totul este bine combinat. Toarnă compoziția în tava pregătită și nivelează suprafața cu o spatulă.
Mod de preparare cremă de cafea
- Într-un bol mare, bate smântâna pentru frișcă cu zahărul pudră, până când se formează vârfuri.
- Într-un alt bol, amestecă crema de mascarpone cu esența de cafea sau cafeaua răcită. Amestecă ușor până la omogenizare.
- Adaugă treptat amestecul de mascarpone în smântâna bătută, amestecând cu o spatulă.
Asamblare, coacere și servire
- Peste compoziția prăjiturii din tavă, turnăm și crema de cafea, o nivelăm, iar apoi cu ajutorul unei furculițe, trecem dintr-o parte în alta, astfel încât crema de cafea să se incorporeze în prăjitură.
- Pune tava în cuptorul preîncălzit și coace timp de 40 de minute sau până când o scobitoare introdusă în mijloc iese curată.
- Lasă checul să se răcească în tavă timp de 10 minute, apoi scoate-l și lasă-l să se răcească complet pe un grătar.
- Într-un bol mic, amestecă ciocolata albă rasă sau topită cu uleiul de cocos, dacă folosești, și întinde acest amestec pe suprafața checului.
- Presară scorțișoara deasupra, pentru un plus de aromă. Lasă prăjitura să stea la frigider timp de o oră. Taie apoi în felii și servește desertul pe un platou. Poftă bună!
Îți recomandăm și rețeta de Mâncare tradițională din enchiladas. Este suficient de sățioasă și impresionantă pentru a fi servită la evenimente mai speciale!, pentru un preparat tradițional mexican, constând din tortilla umplută cu diverse ingrediente, toate acoperite cu un sos delicios de roșii sau chili. Preparatul este copt la cuptor, până devine auriu și aromat, iar apoi este servit cu un sos, la alegere, adăugând un plus de gust. Este perfect pentru mesele în familie atunci când îți dorești să încerci ceva nou.