Depresia postnatală are semne clare ce te ajuta sa o recunosti, insa este o suferinta trecuta adesea cu vederea. Fiecare femeie in parte este afectata diferit, insa simtomele nu trebuie sa fie ignorate
În primele săptămâni și luni după naștere o proaspătă mămică se confruntă cu o mulțime de emoții pe care nu le cunoaște, dar și care oscilează de la o extremă la altă.
Dacă cele specifice baby blues se estompează în decurs de câteva săptămâni, depresia postnatală persistă un timp îndelungat și se manifestă prin simptome accentuate.
Depresia postnatală, o problema trecută cu vederea
Schimbările hormonale sunt considerate responsabile pentru emoțiile pe care le experimentează o femeie care abia a născut; apar sentimente de descurajare, nervozitate și chiar plâns inconsolabil.
Citeste si: 4 motive pentru care ai dureri de cap dimineata
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Când nu durează decât 2 săptămâni (punctul de apogeu este la 1 săptămâna post partum) este vorba de baby blues și apare într-un procent foarte mare de femei, respectiv 80%.
Această poate să influențeze semnificativ abilitatea unei proaspete mame de a-și realiza rutină zilnică, inclusiv de a îngriji bebelușul și propria persoană.
Este important de subliniat faptul că afectează în mod diferit fiecare femeie în parte; poate debuta în orice moment din primul an de viață după naștere și se
Citeste si: DEPRESIE? Patru boli grave care sunt confundate cu depresia
Simptome pentru depresia postnatală
– Sentiment persistent de tristețe și dispoziție proastă
– Plângi mult, chiar dacă nu înțelegi de ce
– Pierderea interesului în lumea înconjurătoare și absența sentimentului de a te bucură de lucruri care obișnuiau să îți confere plăcere
– Totul pare copleșitor și fără speranța
– Dispoziția ta se schimbă brusc și fără nicio avertizare
– Nu înțelegi de ce te simți irascibilă,
– Te simți nervoasă și nu mai ai răbdare, te enervează totul din jur
– Te confrunți cu dureri sau boli inexplicabile
– Simți că ai pierdut controlul