Se stie ca sarbatorile de iarna sunt cele mai frumoase daca le petrecem impreuna cu familia ori prietenii, insa ce facem daca suntem singuri astfel incat să nu cadem in depresie? Psihologul Cristian Andrei ne da cateva sfaturi.
CRISTIAN ANDREI, PSIHOLOG: Exista mai multe procese prin care facem depresia nevrotica, nu cea innascuta care se lasa cu suicid si aceasta legata de situatii de viata. Una din situatiiel care te pot duce la o depresie de tip nevrotic este comparatia dintre tine si cei care sunt fericiti. Exemplul clasic este amanta care este super apreciata tot timpul anului si acum ea va fi lasata in urma si omul se duce cu sotia sa se prefaca ca o iubeste si ca are familie.
Acesta a fost doar un exemplu insa sunt multe cazuri in care cei care nu au o familie si nici prieteni se simt marginalizati de sarbatori.
CRISTIAN ANDREI- PSIHOLOG: Depresia nu se face dintr un singur element, se face cand se cumuleaza: bun... el nu este cu mine de sarbatori, dar si prietenii mei faca acelasi lucru, si m-au uitat si mai constant ca aveam o prietena foarte buna si ea mi-a intors spatele. Si daca mi s-a spart si cauciucul la masina, s-a terminat.
CARE ESTE SOLUȚIA?
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
CRISTIAN ANDREI- PSIHOLOG: Foarte multi oameni fac lucru acesta. Ca sa scape de depresie, isi cauta pe cineva cu care sa -si petreaca doar perioada de sarbatori. Ar fi minunat daca tu de sarbatori ai gasi pe cineva care isi da seama in ce situatie esti si care stie in generozitatea lui sa te faca fericita fix in perioada aceea. Daca face asta inseamna ca mai poate sa o fac asi cu alte ocazii.
Problema este ca oamenii o fac pentru petreceri... fac ca un fel de dating din acesta pentru a bea si a uita de sine, cand ar fi mult mai bine sa poti sa ai niste confesiuni. In mpomentul in care tu faci niste marturisiri si acela iti face si tie marturisiri, se poate naste aceasta relatie prin anologie, care nu este cea mai spumoasa relatie, este prin compasiune recipproca. Dar atunci i cand ajuti pe cineva necajit, e suficient sa se rezolva problema si te a si parasit, de bine ce ii este.Daca insa chiar nu aveti cu cine sa va petreceti sarbatorile de iarna ar fi bine sa faceti cadouri celor mai amarati decat voi. Pana la urma Craciunul este sarbatoarea bucuriei de a darui.
CRISTIAN ANDREI- PSIHOLOG: Daca esti foarte singur de sarbatori este momentul sa iti iei fularul in jurul gatului si o sacosa cu ceva si sa te duci sa daruiesti ce poti tu sa daruiesti, fie si macar o parte din timpul tau.
Citeste si: Cum ne găsim partenerul ideal. Sfaturile doctorului Cristian Andrei