Relaţia de cuplu a devenit toxică? Dacă nu intervii la timp, şansele de reuşită scad dramatic. Daniela Stanciu, psihoterapeut, ne oferă un mic ghid de detoxifiere pentru cupluri.
Care sunt cele mai frecvente tipuri de relaţii toxice?
D. S.: Având în vedere semnele care indică o relaţie toxică, precum şi trăsăturile de narcisism, putem spune că cele mai frecvente tipuri de relaţii toxice sunt acelea în care unul dintre parteneri manifestă trăsături ale acestei categorii.
Narcisistilor le lipseşte empatia, se cred superiori partenerilor şi se consideră îndreptăţiţi să primească de la aceştia tot ceea ce vor.
În aceeaşi arie, a personalităţilor dificile, se situează şi cei cu trăsături din zona obsesiv-compulsivă.
Un asemenea partener exercită o presiune mare asupra celuilalt, prin cerinţele excesive şi criticile frecvente, prin preocuparea să excesivă pentru detalii şi ordine. Îi impune partenerului standarde înalte, nu tolerează greşelile şi manifestă tendinţa de a se centra pe muncă şi a elimina din viaţă de cuplu activităţile plăcute, relaxante.
Şi partenerii pasiv-agresivi contribuie la apariţia relaţiilor toxice: îl copleşesc pe partener, se plâng că sunt neînţeleşi şi neacceptati, creând o atmosfera apăsătoare în cuplu.
Chiar dacă lasă impresia că sunt de acord cu partenerul, apoi apelează la diverse tertipuri să nu facă acel lucru (uitarea, amânarea, întârzierile) şi atunci celălalt va prelua sarcina respectivă, în detrimentul implicării în celelalte roluri ale sale.
Persoanele cu trăsături histrionice pot fi capricioase şi manipulative în relaţia de cuplu, solicită atenţia excesivă a partenerului, îşi schimbă rapid emoţiile, creând confuzie în cuplu, şi pot genera un stres considerabil pentru partener, putându-se ajunge, în final, la relaţii toxice.
citeste continuarea pe pagina urmatoare >>>