Relaţia de cuplu a devenit toxică? Cum îţi ai seama şi ce poţi să faci

Relaţia de cuplu a devenit toxică? Cum îţi ai seama şi ce poţi să faci
Relaţia de cuplu a devenit toxică? Cum îţi ai seama şi ce poţi să faci

Relaţia de cuplu a devenit toxică? Dacă nu intervii la timp, şansele de reuşită scad dramatic. Daniela Stanciu, psihoterapeut, ne oferă un mic ghid de detoxifiere pentru cupluri.

Care sunt semnele că este momentul să părăsim o relaţie?

D. S.: În momentul în care îţi dai seama că tu deja ai făcut ceea ce reprezenta partea ta de responsabilitate şi că partenerul nu a făcut nicio schimbare sau a făcut schimbări nesemnificative, iar relaţia este împovărătoare pentru ţine, atunci este cazul să părăseşţi relaţia.

S-ar putea să-ţi fie foarte greu să iei această decizie, mai ales dacă te situezi în rolul de Salvator. Este important să conştientizezi acest rol şi să vezi care sunt costurile şi beneficiile pentru ţine.

Aşadar, apleacă-te cu atenţie asupra acestui lucru şi analizează-l. Ai mereu tendinţa să vii în ajutorul celorlalţi, chiar şi atunci când ei nu-ţi solicită ajutorul sau când ei înşişi sunt capabili să facă acel lucru?

Te sperie gândul că te-ai putea învinovăţi apoi că ţi-ai abandonat partenerul? Îi tolerezi acestuia comportamente care încalcă cele mai importante valori ale tale şi încerci la nesfârşit să-l ajuţi?

Poate că cea mai importantă întrebare – pe care ar fi bine să ţi-o adresezi – este dacă îţi asumi riscul să rămâi în relaţia prezenţa, sperând să se schimbe ceva până la adânci bătrâneţi, sau îţi asumi responsabilitatea ieşirii dintr-o relaţie disfuncţională şi a alegerii acelor acţiuni care să-ţi ofere posibilitatea de a avea apoi o relaţie de cuplu funcţională.

Ieşirea dintr-o relaţie toxică poate fi dificilă şi pentru că sunt luate în considerare aspecte precum lipsa mijloacelor de subzistenţă după separare, impactul asupra copiilor etc.

De aceea, este util că înainte de ieşirea dintr-o asemenea relaţie, să te gândeşti la o strategie şi să iei în calcul parcurgerea anumitor paşi. Gândeşte-te şi la cel mai de temut scenariu şi identifica soluţii şi pentru acest caz extrem.

sursa: psychologies.ro



Citește și:

Pete roșii pe piele – cauze și opțiuni de tratament

Tu ştii care e diferenţa dintre răceală şi gripă?

Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

Soția lui Gabriel Cotabiță, adevărul despre starea de sănătate a artistului: "Era riscant"

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Dolunay Soysert, care joacă rolul Neslihan în serialul Inimă rebelă, apariție de senzație în mediul online! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs celebra actriță 

A murit Marius Bațu! Celebrul cântăreț urma să urce pe scenă, la noapte: "Cântecul șoptit s-a stins! Prea devreme și prea abrupt"


Cookies