Iată o rețetă de colivă pe care o poți prepara ori de câte ori faci pomană, dar și atunci când ai poftă de un dulce bun. Pentru că dacă este bine făcută, coliva este și o foarte bună prăjiură.
Rețetă de colivă, pas cu pas
Coliva se prepară în două etape. Prima este seara, înainte de a merge la biserică, când se fierbe grâul, iar cea de-a doua este dimineața, chiar în ziua în care urmează să fie dusă la biserică. Noi îți dăm o rețetă de colivă delicioasă, dar și tradițională, pe care poți pregăti pentru Moșii de toamnă.
Rețetă de colivă
Rețetă de colivă, pas cu pas. Ingrediente:
1 kg de grâu (arpacaș)
1 kg miez de nuci
250 g zahăr
coajă rasă de la o lămâie
coajă rasă de la o portocală
scorțișoară
esență rom, după gust
Citeste si: Mici de casă – rețeta autentică
Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei- catena.ro
Citeste si: Ostropel de pui – cea mai ușoară rețetă. DELICIOS, ca la bunica
Rețetă de colivă, pas cu pas. Pentru ornat:
zahăr pudră sau pesmet din biscuiți
cacao
bomboane colorate
Rețetă de colivă, pas cu pas. Mod de preparare:
1. Seara, grâul se alege cu mare atenție, îndepărtându-se pleava și bucățelele de grâu sparte.
Apoi se spală în 9 ape călduțe (corespunzătoare celor 9 cete îngerești) și se pune la fiert în 3 litri de apă, la foc potrivit de mare.2. Când începe să fiarbă apa, se dă flacăra mai mică. În timpul fierberii nu se amestecă cu lingura, ci se mișcă oala din când în când, astfel ca grâul să nu se lipească. Se ține pe foc până ce apa scade și, când apa a scăzut aproape complet, se adaugă puțină sare și zahărul, amestecând ușor cu lingura de lemn.
Se mai lasă 5-10 minute până când nu mai este apă, iar bobul de grâu este „înflorit”. După fiert, grâul se răstoarnă într-o oală smălțuită și se acoperă cu un ștergar umed pentru a nu face coajă. Tot seara se poate curăța și miezul de nucă. Jumătate din cantitate se dă prin mașina de tocat, iar cealaltă jumătate din miejii de nucă se vor tăia cu cuțitul în bucățele mai mici.