Rețeta de cozonac cu nucă a lui chef Sorin Bontea. „Este un cozonac simplu. Am să mă delectez cu ceva bun.”

Rețeta de cozonac cu nucă a lui chef Sorin Bontea. „Este un cozonac simplu. Am să mă delectez cu ceva bun.”
Rețeta de cozonac cu nucă a lui chef Sorin Bontea. „Este un cozonac simplu. Am să mă delectez cu ceva bun.”

Chef Sorin Bontea a explicat, pas cu pas, rețeta cozonacului cu nucă.

Chef Sorin Bontea a împărțit, din nou, din secretele sale în bucătărie, așa că de această dată a dezvăluit cum face cozonacul cu nucă, perfect pentru sărbătoarea care urmează.

Chef Sorin Bontea
Chef Sorin Bontea[Sursa foto: Facebook]

Care sunt ingredientele pentru aluat și cum îl pregătește chef Sorin Bontea

Citește și: Rețeta de paste Fusilli cu brânză de burduf, spanac și nuci a lui chef Sorin Bontea: „Se pune preparatul într-o farfurie și se mai adaugă nuci prăjite pe deasupra.”

Citește și: Rețeta de cotlet de porc cu os la grill a lui chef Sorin Bontea: „Porcul trebuie gătit bine.”

Chef Sorin Bontea a explicat toate ingredientele pe care le folosește pentru a prepara aluatul, plus cantitățile exacte, iar după amestecare și momentul în care trebuie să stea la crescut, acesta îl împachetează de mai multe ori, pentru ca atunci când este gata să se poată rupe fâșii.

Ingrediente aluat:

  • 1 kg făină
  • 350 de grame de zahăr
  • 8 gălbenușuri
  • Coajă de lămâie/portocală rasă
  • 50 ml ulei
  • Jumătate de linguriță de sare
  • 14 grame de drojdie uscată
  • Extract vanilie
  • 400 ml lapte
  • Unt

„Voi face cozonac.

Mama făcea cozonac pe vremuri, noaptea îl cocea. Mirosea în casă a cozonac. Acum fac și eu cozonac. Este un cozonac simplu, doar cacao și nucă, nu foarte multe chestii. Acum, dacă vreți să puneți stafide sau lime și îl umpleți cu ce vă place. Pentru cozonac avem nevoie de un kg de făină, 350 de grame de zahăr, îl vreau puțin mai dulce, 8 gălbenușuri, doar pentru compoziția de cozonac, am aici niște coajă de lămâie rasă, uscată, coajă de portocale uscată, 50 ml de ulei, o jumate de linguriță de sare, 14 grame de drojdie uscată, extract de vanilie,
dar puteși folosi și esență de vanilie, lapte și unt. Cantitățile astea sunt pentru doi cozonaci, dar sper să iasă doi cozonaci mari. Mă apuc de compoziție, dar primul lucru pe care îl fac, pun laptele la încălzit, 400 de ml. Cântărim un kilogram de făină, am să pun toate chestiile uscate, am coaja de lămâie, coaja de portocală și drojdia, amestec bine. Vorbește lumea că dacă pui sarea în gălbenușurile de ou, devine mai intensă culoarea.
Am să pun și 150 de grame de unt, pe care îl topesc. Am să dizolv zahărul în lapte, amestec foarte bine până se topește. Laptele nu trebuie să fie fierbinte, trebuie să fie călduț. Adăugăm ouăle în făină, laptele și dăm la mixer, la viteză mică. Combin uleiul cu untul și lăsăm să se omogenizeze foarte bine. Când s-a malaxat foarte bine coca, adăugăm cele două, puțin câte puțin.
L-am lăsat undeva la 10 minute la malaxat, iar acum îl iau, adaug unt peste el într-un castron și amestecăm. Vreau să îl fac să se rupă fâșii. Pentru asta îl împachetez, îi dau mult aer. Îl las să crească vreo oră și jumătate, dar la fiecare jumătate de oră îl scot, îl lungesc și iar îl împăturesc, exact cum fac la pâine și la chifle. Ung cu puțin ulei castronul în care îl las la crescut. După 30 de minute îl împachetez de 2-3 ori și îl las, din nou, la crescut.”
, a spus chef Sorin Bontea.

Care sunt ingredientele pentru compoziție și cum pregătește cozonacii

Citește și: Rezumat episodul 54 „Fata de la fereastră”, difuzat în 19 decembrie la Kanal D: Un bărbat misterios o sună pe Feride și îi spune că vrea să vorbească cu fiica lui- kanald.ro

Citește și: Profesoară de 31 de ani, înjunghiată mortal de un elev din clasa a VIII-a! Un copil de numai 4 anișori a rămas acum orfan- stirilekanald.ro

Cât timp aluatul stă la crescut, chef Sorin Bontea s-a ocupat de compoziție, a explicat tot ce folosește, dar și cum pregătește cozonacul, inclusiv cât stă la crescut înainte să îl pună la cuptor.

Ingrediente compoziție:

  • 6 albușuri ou
  • 150 de grame de zahăr
  • 80 grame cacao
  • 250 grame nucă
  • 25 ml esență rom

„Între timp vreau să fac compoziția de la cozonac. Nu am pus toate cele 8 albușuri, am pus 6 albușuri, 150 de grame de zahăr, 80 de grame de cacao, 250 de grame de nucă și cam 25 de ml de esență de rom. Bat albușul spumă, cu zahărul, până se face o bezea, adaug nuci, esență și asta e compoziția pentru cozonac. Adaug cacao, amestec ușor să nu se lase bezeaua, punem și esența, să fie, mai punem și niște cacao. Pun și nucile și gata compoziția. Acum o punem deoparte și aducem coca. A stat cam două ore, o luăm și o împărțim în două. Luăm jumătatea și o împărțim iar în două. O întind ca pe un dreptunghi. Compoziția o împart în patru. Las marginile puțin goale pentru ca în momentul în care o rulez, compoziția să nu dea pe afară. Rulez, mai strâng puțin la capete și repetăm aceeași poveste. După șuvițele le împletesc. Am pus puțin ulei în tavă și pun cozonacul. Îl lăsăm cam 45 de minute să crească. Am pus un ou cu lapte, amestecat bine și dăm pe deasupra, peste care adăugăm și zahăr. Îl bag la cuptor 50 de minute, o oră, la 170 de grade. S-a umflat, a făcut crusta de la zahăr. Am să mă delectez cu ceva bun.”, a mai povestit chef Sorin Bontea.



Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

Rețeta de cotlet de porc cu os la grill a lui chef Sorin Bontea! „Porcul trebuie gătit bine.”

Cine este prietena ta cea mai bună, în funcție de zodie

Veștile de care românii se temeau! Legea tocmai a fost publicată în Monitorul Oficial. Taxele și impozitele vor exploda începând cu ianuarie 2026

Cine era Cristina Grossu, soția fostului campion de raliuri Greg Biffle. Toată familia pilotului a murit în cumplitul accident aviatic

Alina Sorescu, copleșită de emoții, în cadrul emisiunii „În Oglindă”. Cine a salvat-o după divorț: „Acum mă simt în acel punct”

Hande Erçel iubește din nou: „Este o situație foarte nouă!” Iată cine este chipeșul bărbat care i-a furat inima celebrei actrițe

Tragedie într-o școală din Rusia. Un elev de 10 ani a fost ucis de un coleg de 15 ani. Criminalul a filmat atacul


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies