Chef Sorin Bontea a dezvăluit rețeta prăjiturii cu iaurt, fără coacere.
Chef Sorin Bontea a dezvăluit cum pregătește un desert delicios, fără coacere și cu puține ingrediente.
De ce ai nevoie pentru a realiza prăjitura cu iaurt a lui chef Sorin Bontea
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Chef Sorin Bontea a explicat pas cu pas cum realizează prima parte a prăjiturii, adică blatul, folosindu-se de biscuiți, unt și zahăr.
Ingrediente blat:
- biscuiți, 280 de grame
- unt, 170 grame
- 30 de grame zahăr brun
Ingrediente cremă:
- 30 de grame smântână dulce
- 300 ml frișcă lichidă
- 20 de grame foi de gelatină
- Un baton vanilie/ esență vanilie
- Scorțișoară
- Fructe decor
„M-am gândit cum prepar o prăjitură cu iaurt, fără coacere, perfectă pentru zilele călduroase. Să vă spun de ingrediente. Nu sunt foarte multe. Am biscuiți, 280 de grame, unt, 170 grame, 30 grame zahăr brun. Asta e pentru blat. Pentru compoziție am nevoie de 30 de grame smântână dulce, frișcă lichidă 300 ml, îndulcită. Dacă folosiți frișcă neîndulcită, trebuie să îi adăugați și zahăr, undeva la 40-50 de grame de zahăr.
Foi de gelatină, 20 grame, un baton de vanilie. Puteți folosi și esență de vanilie, extract de vanilie sau nu. Am fructe pentru decor, zmeură, coacăze, căpșuni, afine, mure și iaurt cu specific grecesc, perfect pentru genul acesta de rețetă. Încep prin a face partea de jos, blatul. Încep cu untul, 170 de grame, îl pun la topit, între timp la biscuitele pisat adaug zahărul, amestec puțin. Puteți topi untul și la microunde, doar trebuie topit pentru a fi amestecat cu biscuitele și zahărul.
Cum realizează Sorin Bontea crema de iaurt pentru prăjitură
Chef Sorin Bontea a explicat și cum realizează crema pentru prăjitura cu blat de biscuiți, folosindu-se de frișcă lichidă îndulcită, smântână, iaurt și o păstaie de vanilie. Indicat este ca aceasta să stea la frigider până a doua zi și să fie ornată ulterior.
„Încep și compoziția. Am smântâna lichidă pe care vreau să o încălzesc. Vreau să pun vanilie în ea. Am un baton de vanilie, am scos tot, pun în smântână, adaug și batonul și îl scot după. Nu vreau să o fierb, vreau doar să încălzesc pentru infuzie, să se pătrundă vanilia cu smântâna. Pun și gelatina în apă rece, cam 5 minute, până se face moale. Am 20 de grame de foi de gelatină. S-a încălzit smântâna, amestec puțin și las să se răcească. Dacă nu aveți smântână lichidă, puteți adăuga și lapte. Adaug din nou la cald smântâna și adaug gelatina, amestec până se topește. Pun iaurtul peste, 70 de grame, omogenizăm bine. 300 ml de frișcă îndulcită o amestecăm cu mixerul. Am frișca gata, iaurtul gata, adaug și biscuitele din frigider. Acum combin frișca cu iaurtul, prima dată adaug puțin câte puțin și amestecăm bine. Am forma, biscuitele este tare, apăs din mijloc să se ducă spre margini, pentru a nu rămâne aer. Ideea e că trebuie să stea în frigider 4-5 ore sau de pe o zi pe alta. Prăjitura cu iaurt la rece, fără cuptor. După câteva ore îl decorez. Arată ca un tort.”, a mai spus chef Sorin Bontea.