Stăm de dragul copiilor într-o relație care nu mai merge?

despartire cuplu copil
Stăm de dragul copiilor într-o relație care nu mai merge?

Aflați din rândurile următoare cum trebuie să procedați în momentul în care vreți să vă despărțiți de partener. Totuși, cum procedați când este implicat și un copil? În plus, descoperiți și care sunt cele mai bune sfaturi pentru a împărtăși copilului faptul că părinții se despart.

Aceste situații sunt unice și trebuie tratate individual. Sfaturile citite pe internet nu se pot aplica de cele mai multe ori și în cazul vostru. De cele mai multe ori, specialiștii trag un semnal de alarmă atunci când se produce o ruptură a unui cuplu și sunt implicați copiii.

Depinde foarte mult de vârsta copilului, pentru a ști dacă el poate înțelege ce anume se întâmplă cu părinții lui.

Există un anumit prag de vârstă în care părinții sunt sfătuiți să rămână împreună, de dragul copiilor.

Când anunți copilul despre despărțire

Citește și: De ce se produc despărțirile înainte de sărbători

motive de despartire cuplu
Stăm de dragul copiilor într-o relație care nu mai merge?[Sursa foto: pexels]

Citește și: Ce trebuie să faci dacă simți că bate în retragere

“De cele mai mult ori instinctul îți cere să faci lucrul asta, să stai într-o relație de dragul celor mici. Trebuie știut faptul că și bărbații au instinct matern, adică acea receptivitate față de copilași. Sunt exact bărbații care simt nevoia de a proteja ființele vulnerabile. Este o despărțire care se desfășoară pe două planuri: în cuplu și în relația cu copilul.” a explicat psihologul Cristian Andrei.

În momentul în care copilul este îndemnat să rămână cu unul dintre părinți, abia atunci acesta, o să simtă despărțirea reală.

“Este groaznic pentru copil! De aceea, dacă divorțați că adulți, nu divorțați și de copii. Nu poți să ii spui copilului: “Am plecat și te las!”

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Gândiți-vă că ne-am născut cu doi părinți, așa este universul! Așa trebuie să fie lumea! Dacă ne-am fi născut cu părinții divorțați, atunci era altceva.” a explicat specialistul, într-o emisiune tv.

În situația în care copilul deja face parte dintr-o familie și ulterior se produce despărțirea, este momentul cel mai dureros pentru el. Conștientizarea faptului că familia lui s-a destrămat, poate provoca o serie de suferințe, conform spuselor doctorului.

“De aceea este foarte important să continuăm relația pozitivă cu copilul, indiferent unde ne situăm. Întotdeauna copilul este mai sus decât crezi tu. Tu ești în urma copilului tău, pentru că el se dezvoltă repede! Captează orice informație și înțelege anumite fragmente, anumite cuvinte din limbajul părinților, seara la culcare (mai ales)."

Cum îi poți explica despărțirea cuplului

Citește și: Cum îți dai seama că ai o relație toxică. Care sunt cele 3 semne care îți indică acest lucru

divortul pe intelesul copiilor
Stăm de dragul copiilor într-o relație care nu mai merge?[Sursa foto: pexels]

Citește și: Cum se calculează compatibilitatea în numerologie. Află dacă vă potriviți sau nu

Recomandarea psihologului este de a vorbi exemplificat cu cel mic despre separare, în termenii pe care acesta îi poate înțelege.

Citește și: Ștefan și Catinca s-au despărțit: "S-a terminat!" Ce mesaje au transmis foștii concurenți din "Casa iubirii"| Foto- kanald.ro

Citește și: „Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a- stirilekanald.ro

“Trebuie să primească de la fiecare părinte în parte mesajul pozitiv. Tu știi că ești copilul meu, pe care inima mea o să îl vrea toată viață.

Mai ales tații au această problemă. Dacă se despart nu trebuie să spună că pleacă definitiv. Copiii se gândesc mereu că există ceva și despre ei în toată despărțirea părinților, pentru că există egocentrismul copilului. El crede că Soarele, Luna și întreg Universul gravitează în jurul lui. Cel puțin până termină grădiniță, pe la 6 – 7 ani. Atunci își da seama că mai sunt și alți copii și alte ființe pe Pământ, nu este doar el în centrul atenției. Dacă vorbim de un copil de trei ani, merită să stai în familie pentru el. Este ca principiul cu alăptarea.  Dacă îți iubești copilul și te gândești la personalitatea lui ca adult, trebuie să știi că acum se formează personalitatea și nu merită să se formeze ca un om cu ghinion. Mai ales ca un om care nu este iubit!  Merită să fie hrănit emoțional și social, de ambii părinți. Dacă poți... ar fi minunat! Bineînțeles, dacă atmosfera în casă este cu lovituri și aruncări de obiecte, este urgent să protejezi inclusiv copilul de această atmosferă.  Dar dacă lucrurile nu sunt chiar așa de grave și siguranța lui nu este in pericol, merită să mai stai pană pe la trei anișori." a spus Cristian Andrei.

cum anunti copilul de despartire
Stăm de dragul copiilor într-o relație care nu mai merge?[Sursa foto: pexels]

De foarte multe ori se poate ajunge în situația în care adultul îi poate reproșa peste ani copilului, că a stat în acea relație pentru el. Aceste reproșuri pot continua cu sacrificiile pe care părintele le-a făcut pentru copil, învinovățindu-l pentru nefericirea adultului.

În jurul vârstei de 16 ani, copilul poate cere el despărțirea părinților, pentru că atmosfera este urâtă în casă.

O recomandare a specialistului: atunci când părinții se află în divorț, să fie atenți când vorbesc la telefon cu partenerul. Această conversație trebuie să fie făcută în fața oglinzii. Felul în care se poartă discuția cu partenerul de care te despărți, este ceea ce vede copilul.

“Copilul știe din naștere cum arată o față înfricoșată, dezgustată, furioasă, veselă. De aceea este foarte important să exersezi fața ta, pe care i-o oferi copilului tău atunci când vorbești despre despărțire. Atunci când îi vorbești copilului despre despărțire, ca o fază frumoasă din viața ta de mamă sau de tată, care urmează, ar putea să îl facă pe copil fericit.” a spus psihologul.



Citește și:

Sindromul de vezică dureroasă: cauze, simptome, tratament

De ce este importantă terapia de cuplu și cum ne ajută

Pictorial de SENZAȚIE! Andreea Sasu a renunțat la haine și a pozat PROVOCATOR, în ultima lună de sarcină

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Ion Rițiu, actorul preferat a lui Sergiu Nicolaescu a murit. Ultimele clipe din viața maestrului

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Părerea Biancăi despre Antoni și Rebecca: „Sunt două pietre tari. M-aș aștepta la un conflict”. Ce a spus fosta concurentă de la „Casa iubirii” despre relația lor

Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe cuvânt!!!!”


Cookies