Statul oferă 3.000 de lei de persoană. Cine va beneficia de bani

noua lege a educatiei
Ce beneficii aduce Noua Lege a Educației.

Săptămâna trecută au fost puse câteva proiecte noi în dezbatere publică. Noua lege prevede acordarea unor sume de bani pentru anumiți români.

Potrivit ministrului din guvernul Ciucă, impactul bugetar al acestor măsuri este de 36 de miliarde de lei, reprezentând dublu față de bugetul de anul acesta.

Vor fi acordate burse de 3.000 de lei pentru elevi

bani pentru elevi
Românii vor beneficia de bani.[Sursa foto: Shutterstock]

Citeste si: Stațiunea Mamaia este pustie. Turiștii nu mai vin nici măcar în weekend

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că liceele care au filieră profesională, nu vor mai avea și alt profil.

Așadar, pentru ca aceste licee să devină mai atractive, în noua Lege a Educației sunt prevăzute burse de 3.000 de lei pentru elevi. Cîmpeanu susține că profilul profesional nu ar trebui amestecat cu alte tipuri de învățământ.

„Liceele sunt de trei feluri: cu filieră vocațională, filieră teoretică și filieră profesională. Liceele care asumă filiera profesională nu o mai pot amesteca cu nimic. Nu mai putem face amestec de toate și să nu facem nimic bine.Am

dat exemplul unui colegiu pedagogic în care avem clase de alimentație publică, de exemplu. Sună și stupid: ”am terminat Alimentație publică la Colegiul pedagogic” Învățământul profesional va fi doar profesional. Așa vom putea să concentrăm resurse materiale, de infrastructură și umane pentru dezvoltarea acelui liceu profesional.”, a declarat Ministrul Educației.

Liceele profesionale devin mai atractive pentru elevi

sume de bani pentru educatie
Ce sume de bani vor primi elevii.[Sursa foto: Shutterstock]

Citeste si: Uniforma școlară, obligatorie din 5 septembrie 2022? Cum ar trebui să se îmbrace elevii

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Sorin Cîmpeanu a explicat că noua măsura va modifica structura anumitor licee. Instituțiile de învățământ teoretice și vocaționale vor putea să aibă clase dintr-un alt profil, dar nu din cel profesional.

Dar, un liceu vocațional sau pedagogic, poate avea și clase de filologie, cu condiția ca două treimi să fie clase din profilul asumat.

„În paralel am instituit un nou sistem de burse care generează mult peste dublul bugetului de anul acesta, un impact bugetar foarte mare.

Ele presupun o alocare per elev de 400 de lei pentru fiecare elev în învățământul primar, unde se dau doar burse sociale, de 900 de lei în învățământul gimnazial, de 1.500

de lei în cel liceal teoretic și vocațional și 3.000 de lei în învățământul profesional. Un alt factor de atractivitate al învățământului profesional”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Impactul bugetar este de 36 de miliarde de lei

bani de liceu si bursa sociala
Noua Lege a Educației oferă bani elevilor.[Sursa foto: Shutterstock]

Citeste si: Notele obținute la BAC de Monica Gabor, Inna și Andreea Mantea! Cu cât au fost punctate la fiecare materie

Noua Lege a Educației ar avea un impact bugetar total de peste 36 de miliarde de lei. Ministrul Educației a declarat că sumele alocate pentru fiecare elev, vor fi mai mari pentru elevii care optează pentru un liceu profesional.

Citește și: Ea este noua iubită a lui Ionuț de la Casa Iubirii! Cum au fost surprinși fostul concurent și frumoasa șatenă, chiar de ziua ei- kanald.ro

Citește și: Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață în lacul Pantelimon- stirilekanald.ro

„Avem o finanţare pentru elevii de învăţământ primar de 700 de lei per elev, o finanţare pentru învăţământul gimnazial de 900 de lei per elev, o finanţare pentru învăţământul liceal, filiere teoretice şi vocaţionale de 1.500 de lei per elev şi, nota bene, încurajarea învăţământului profesional printr-o finanţare pentru fondul de burse per elev de 3.000 de lei pentru liceele profesionale.”, a spus Cîmpeanu.

De asemenea, și cei din învățământul superior vor beneficia de mai mulți bani. Sorin Cîmpeanu a explicat că studenții vor avea creșteri semnificative: Pentru studenţi avem creşteri de 50%, de la 201 de lei per student şi lună, până la 300 RON per student şi lună”, a spus, miercuri ministrul Educaţiei, la finalul ședinței de Guvern.

liceu profesional
Beneficiile liceelor profsionale.[Sursa foto: Shutterstock]

Citeste si: „Nu aveam laptop sau internet”. Ce notă a luat la BAC Anda Călin, partenera lui Liviu Vârciu

 



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

Ce se întâmplă dacă pui un ziar în frigider. De ce trebuie sa utilizeze femeile acest truc?

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Horoscop zilnic, 20 septembrie 2024: Trei zodii își schimbă viața radical. Acestea au noroc în carieră și întâlnesc o persoană specială

„Grupa sangvină nu îi mai permite să mai aibă alt copil". Cu ce probleme se confruntă Antonia

Ea este noua iubită a lui Ionuț de la Casa Iubirii! Cum au fost surprinși fostul concurent și frumoasa șatenă, chiar de ziua ei

Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere


Cookies