Conform cercetătorilor de pe continentul american, s-a descoperit că stresul albește părul și, mai mult decât atât, aceștia au descoperit și cum poate fi evitat acest proces.
Deși oamenii pot încărunți de tineri, de la 30 de ani, în funcție de genele familiei din care fac parte și procesul de îmbătrânire diferit de la un om la altul, stresul poate favoriza albirea precoce.
În urma experimentelor realizate pe șoareci, celulele stem care controlează pigmentul pielii și al părului, pot fi modificate în sens negativ, ca urmare a stresului. După doar câteva săptămâni de încercări, blana cenușie a șoarecilor a devenit complet albă, fapt datorat factorilor externi.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Concluzia acestui experiment a apărut ca o greșeală
În timpul experimentelor, cercetătorii au descoperit din greșeală această relație de tip „cauză-efect”. Studiul a fost realizat de personalități celebre în domeniul cercetării, de la Universitățile Harvard și Sao Paulo, care au concis că albirea este produsă de celulele stem care favorizează producerea de melanină și dau culoare părului și pielii.
Citeste si: Cât de dăunătoare este, de fapt, guma de mestecat? Specialiştii trag un semnal de alarmă!
Cum s-a ajuns la această realizare
Pe toată perioada experimentului, șoarecilor li s-au administrat mici stimuli de durere, care eliberează adrenalina. Astfel, apariția bătăilor rapide ale inimii și creșterea presiunii arteriale duc la apariția stresului acut, cauzat de afectarea sistemului nervos. Se pare că acest procez încetinește apariția acestor celule producătoare de melanină și deopotrivă poate favoriza dispariția acestora.
“Mi-am imaginat că stresul nu e bun pentru corp,” adaugă profesorul Ya-Cieh Hsu.
“Însă impactul stresului pe care l-am descoperit a trecut dincolo de orice mi-am imaginat. După doar câteva zile, toate celulele stem ce generau pigment s-au pierdut. Dupa ce dispar, nu mai poate fi regenerat pigmentul- daunele sunt permanente.”Citeste si: Remediul vechi de 3000 de ani care ajută la vindecarea multor afecțiuni
Cum se poate preveni apariția părului alb
Astfel, în cadrul unui experient similar, s-a descoperit faptul că schimbările pot fi prevenite dacă șoarecilor li se administrează medicamente împotriva creșterii presiunii arteriale. Celulele stem care produc pigmentul care fă culoarea pielii și a părului, pot fi deteriorate de o proteină. Astfel, începând cu șoarecii, se crede că pot fi găsite și introduse soluții care împiedică albirea prematură a părului, din cauza stresului.