Gabriela Cristea a revizuit rețeta cozonacului pentru sărbătorile pascale, așa că a pregătit cozonac în trei straturi.
Gabriela Cristea este mereu activă pe rețelele de socializare cu rețetele sale delicioase, așa că de această dată a ținut să pregătească din timp mai mulți cozonaci pentru care să revizuiască rețeta de cozonaci pentru Paște.
Care sunt ingredientele cozonacului pregătit de Gabriela Cristea
Gabriela Cristea a explicat, pas cu pas, pe rețelele de socializare, cum pregătește cozonacul în trei straturi, cu bezea, nucă și cremă de ciocolată și a explicat care sunt ingredientele pe care le folosește pentru această bunătate, dar și cum amestecă totul.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Ingrediente:
- 1 kg de făină
- 300 gr zahăr
- Ouă
- 250 gr nuci
- Unt
- 100 ml ulei
- 14 gr drojdie
- 250 gr de ciocolată
- Esențe vanilie și rom
- Coajă de portocală
- 350-400 ml lapte
- Sare
Am încălzit 400 ml de lapte.
Nu știu dacă îl folosesc pe tot, are legătură cu calitatea făinii. Am desfăcut 14 grame de drojdie aici, punem cam jumătate de lapte peste drojdie. Din cantitatea de zahăr cântărită luăm cam o mână. Peste drojdie punem și o mână de făină cernută și o lăsăm să crească. Între timp ne ocupăm de ouă. Folosim 6 ouă la un kg de făină. 3 ouă întregi și 4 gălbenușuri și cele 3 albușuri le punem deoparte.
Cum face Gabriela Cristea umplutura pentru cozonaci
Gabriela Cristea a explicat și care sunt pașii pentru realizarea cremei și cum împarte aluatul pentru fiecare cozonac în parte.
„Am bătut bine cozonacul și îi dăm prima dospire. Îl strângem ca pe o bilă, foarte bine, asta e foarte important. Am încins cuptorul până în 40 de grade și îi dau prima dospire, timp de 30 de minute. După prima dospire îi fac prima împachetare, ca acesta să se desfacă felie cu felie. Întindem coca bine pe masa de lucru și începem să împachetăm pur și simplu, apoi îl udăm și îl mai lăsăm la dospit. Pentru umplutură avem albușurile și un praf de sare și le batem spună. Punem 30-40 gr de zahăr pudră, nu vrem să fie foarte dulce. Incorporăm ciocolata. Trebuie amestecat de jos în sus pentru a nu se lăsa bezeaua. Vreau să fac acest cozonac în mai multe straturi, așa că pun și un strat de nucă și unul de cremă de ciocolată. După împachetare o să-l împart în patru cozonaci de câte jumătate de kilogram de compoziție. Un cozonac cred că o să ajungă undeva la 800 de grame. Bucățile le strâng bine și le mai las să crească.”, a mai povestit Gabriela Cristea.
Montatul cozonacilor este la fel de important, mai ales că aceștia trebuie să arate impecabil, nu doar să aibă gust bun.
„Să montăm cozonacii. Întindem o foaie lungă, lungă și punem un sfert din compoziție doar pe jumătate din foaie, pe care o întindem bine. Luăm partea de deasupra și învelim, apoi întindem bine. Deasupra mai punem un strat de cremă de ciocolată și în jur de 50 de grame de nucă peste ea. Împachetăm totul foarte bine și strâns. Tăiem ruloul acesta în două și îl împletim. Îl luăm și îl punem în tavă. Acopăr cu pungi, apoi las la dospit o oră, după ce îi ung cu ouă, apă și zahăr. Când au fost scoși, îi voi unge cu un sirop de portocale, făcut din coajă, zahăr și apă. Mi-e așa de poftă! Compoziția de portocală îi va face lucioși și frumoși.”, a spus Gabriela Cristea.