Variola maimuței. Ce este, care sunt simptomele și cât de gravă este boala

Ce este variola maimutei
Ce este variola maimutei

Variola maimuței a intrat în atenția autorităților din întreaga lume, asta după ce zeci de persoane au fost diagnosticate cu boala. Ce este variola maimuței, cum se transmite și cât de gravă e?

Cunoscută și sub denumirea de „ monkeypox ”, variola maimuței este o infecție virală rară care a atras atenția autorităților din întreaga lume. Până la acest moment au fost identificate 92 de cazuri, boala fiind raportată în nu mai puțin de 12 state.

Citeste si: Ce se întâmplă in corp dacă nu mănânci o săptămână. 3 Efecte ale postului negru pentru organism

Ce este variola maimutei
Ce este variola maimutei[Sursa foto: Pexels]

Ce este variola maimuței

Variola maimuței  este o infecție care apare, de regulă, în țările împădurite din Africa Centrală și de Vest, în urma contactului cu rezervorul animal. Boala se transmite de la persoană la persoană și este cauzată de virusul cu aceeași denumire, care aparține familiei ortopoxvirusului.

Variola maimuței intră în organism prin piele lezată, ochi, tract respirator, nas, gură sau fluidele corporale, mai atenționează autoritățile.

„Oricine are contact apropiat cu cineva cu variola maimuței se poate infecta. Este important să înțelegeți că variola maimuței nu se răspândește cu ușurință între oameni, ci necesită un contact apropiat. Majoritatea cazurilor recente s-au prezentat la clinicile pentru boli cu transmitere sexuală unde au fost testați negativ pentru infecții cu transmitere sexuală obișnuite”, atrage atenția Ministerul Sănătății.

Citeste si: STUDIU Femeile din România sunt mai bolnave decât bărbații. Cu cât a scăzut speranța unui trai sănătos: „Stilul de viață al femeilor s-a apropiat de cel al bărbaților”

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Ce este variola maimutei
Ce este variola maimutei[Sursa foto: Pexels]

Ce simptome apar în cazul infectării

Orice persoană apropiată cu cineva care are variola maimuței  se poate infecta. În zona de risc se află personalul medico-militar care poate intra în contact cu cei infectați deja, lucrătorii sexuali și bărbații care întrețin relații sexuale cu bărbați.

Simptomele acestei afecțiuni pot fi ușoare sau severe, iar leziunile se manifestă prin mâncărime sau durere.

Majoritatea cazurilor care s-au prezentat recent la clinicile de sănătate sexuală din Europa au prezentat leziuni la nivelul organelor genitale și erupții cutanate. Important este că majoritatea pacienților diagnosticați cu variola maimuței s-au recuperat în doar câteva săptămâni, fără tratamente.

Specialiștii din întreaga lume recomandă ca atunci când o persoană prezintă erupții cutanate neobișnuite să se prezinte de urgență la medic. Pacienții suspectați de variolă trebuie investigați cu mare atenție și izolați în timpul acestei perioade.

„Transmiterea se face destul de greu de la om la om prin contact direct și prelungit, prin intermediul diverselor secreții și fluide corporale. Aici înseamnă și calea de transmitere sexuală și prin intermediul particulelor respiratorii. Trebuie să existe un contact prelungit”, a spus medicul Adrian Marinescu pentru libertatea.ro

Ce este variola maimutei
Ce este variola maimutei[Sursa foto: Pexels]

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Citeste si: Află care este cea mai frecventă cauză a pierderii dinților

Există un vaccin pentru reducerea transmiterii virusului?

Vaccinul obișnuit pentru variolă funcționează, după cum spun specialiștii, și în acest caz, însă nu este disponibil la scară largă. În cele mai multe cazuri, boala este ușoară, iar majoritatea pacienților se recuperează în câteva săptămâni, fără a urma un tratament anume.

Cel mai important lucru este ca persoana respectivă să fie izolată și să nu intre în contact cu nimeni, nici măcar cu personalul care îi ofere îngrijire.

Tot la capitolul prevenirii acestei infecții trebuie subliniată igiena mâinilor. Pentru a reduce pe cât posibil riscul de a ne infecta trebuie să ne spălăm des pe mâni cu apă și săpun, iar mai apoi să ne dezinfectăm cu spirt sau gel.

„Există vaccin, nu este țintit și specific, dar vaccinul care este folosit pentru variola umană poate fi folosit cu o oarecare protecție destul de bună, undeva peste 80%, și e de făcut mai ales pentru persoanele cu un risc mai mare, precum persoanele din sectorul sanitar. Sigur, e de luat în calcul dacă cândva vor fi mai multe cazuri, nu discutăm de cazurile de acum care sunt complet izolate”, a mai spus specialistul pentru sursa amintită.



Citește și:

Parodontoza. Cauze. Simptome și tratament

Remedii pentru buze uscate sau crăpate. Cum te poate ajuta bicarbonatul de sodiu

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies