Miturile despre cancerul la san nu fac altceva decat sa creeze griji inutile si sa induca femeile in eroare.
Din pacate, aceste mituri pot induce frica de a merge la un control de specialitate si teama de a primi un diagnostic grav.
La fel ca echipa medicala alaturi de care lucrez, in peste 20 de ani de activitate am auzit numeroase mituri legate de aceasta afectiune mamara. Insa ceea ce ar trebui sa stie fiecare femeie este faptul ca depistarea precoce a cancerului mamar asigura o rata de vindecare de 94%.
Miturile acestea se raspandesc incontrolabil, dar e important sa afli care este realitatea de la cei care isi dedica intreaga activitate depistarii celui mai des intalnit tip de cancer in randul femeilor. Expertii in afectiuni mamare demitizeaza unele dintre cel mai frecvente mituri despre cancerul la san.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Mit 1. Cancerul la san inseamna moarte.
Medicina aduce tratamente din ce in ce mai eficiente in cazul femeilor cu cancer mamar. In plus, daca este descoperit din stadii incipiente, sansele de vindecare sunt in proportie de 94%. Cancerul este mult mai greu de tratat atunci cand este deja marit, avansat si eventual metastazeaza in alte parti ale corpului.
Cu cat amani vizita la medic si lasi afectiunea sa se agreveze, cu atat sansele la vindecare sunt drastic reduse.Citeste si: Cea mai puternică rugăciune pentru sănătate a părintelui Arsenie Boca! Se rostește pentru a scăpa de boli
Mit 2. Daca am descoperit un nodul la san inseamna ca am cancer mamar.
Majoritatea nodulilor pe care ii simti nu sunt cancer, dar chiar si asa, ei nu trebuie niciodata ignorati.
Nu poti sa iti dai seama ce tip de nodul este numai in functie ceea ce ai simtit la autopalpare. Acesti noduli la san pot fi un chist sau o formatiune benigna, ca fibroadenomul. Doar un medic specialist iti poate da un diagnostic corect si poate determina daca acel nodul este sau nu motiv de ingrijorare.Mit 3. Nici o femeie din familia mea nu a avut cancer la san, deci nu sunt expusa riscului de a dezvolta aceasta boala.
Este adevarat ca riscul de a dezvolta cancer mamar creste daca exista un istoric familial, insa majoritatea femeilor afectate de aceasta boala nu au factori de risc identificabili pentru boala. Statistic vorbind, doar 10% din cazurile de cancer la san se inregistreaza in randul femeilor cu istoric familial. Daca mama sau sora ta a avut cancer inainte de 50 de ani, ar trebui sa incepi investigatiile de preventie cu 10 ani inainte de varsta la care au fost ele diagnosticate.