Miturile despre cancerul la san nu fac altceva decat sa creeze griji inutile si sa induca femeile in eroare.
Mit 4. Daca am un nodul dureros, inseamna ca nu e cancer deoarece cancerul nu doare.
In faza incipienta, cancerul mamar nu doare, dar nici prezenta durerii nu exclude posibilitatea de a avea cancer. Realitatea este ca pacientele au tendinta de a merge control doar atunci cand simt dureri sau descopera simptome grave, cand este prea tarziu. Insa, afectiunile mamare grave, precum cancerul mamar, nu dor decat in stadiile avansate, cand sansele la vindecare sunt drastic reduse.
Mit 5. Sunt prea tanara sa am cancer la san.
Cancerul mamar afecteaza femeile de toate varstele. Desi aparitia bolii este mai des intalnita post-menopauza, 25% din femeile cu cancer la san sunt mai tinere de 50 de ani. Crezand ca sunt ferite pentru ca sunt inca tinere, femeile incep tarziu sa mearga la medic pentru control si pentru stabilirea unui plan personalizat de preventie.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Mit 6. Un nodul descoperit in perioada alaptarii nu are cum sa fie cancer
Desi alaptarea scade sansele de a dezvolta cancer la san, nu exclude total riscul de aparitie a bolii. La fel ca in cazul oricaror modificari descoperite la nivelul sanilor, nici noduli aparuti in timpul alaptarii nu trebuie ignorati. Programeaza-te cat mai repede la medicul senolog, inainte ca sanatatea ta sa fie pusa in pericol.
Mama fiind, e important sa fii sigura ca esti bine si ca te poti bucura de fiecare moment alaturi de copilul tau.Mit 7. Mamografia provoaca raspandirea cancerului.
Beneficiile aduse de mamografie depasesc cu mult efectul negativ al iradierii, care e diminuat constant de progresul tehnologic si de aparate tot mai eficiente ti putin iradiante. Nivelul radiatiilor la care te expui este extrem de scazut.