Cancerul de colon şi tumora rectală: INTERVIU cu un medic chirurg. Care sunt diferențele și cauzele

Cancerul de colon şi tumora rectală: INTERVIU cu un medic chirurg. Care sunt diferențele și cauzele
Cancerul de colon şi tumora rectală: INTERVIU cu un medic chirurg. Care sunt diferențele și cauzele

Incidenţa şi mortalitatea acestui tip de cancer s-au dublat în ultimii 20 ani în România atingând în anul 2000 o incidenţă de 17,74 /100.000 loc.

Cancerul de colon şi tumora rectală

In 2006 s-au înregistrat 8240 cazuri noi, situând ţara noastră în rândul ţărilor cu o incidenţă medie a bolii. În ultimii ani cancerul colorectal a devenit a doua cauză de deces prin cancer (după cancerul bronhopulmonar, dar devansând cancerul gastric. Raportul bărbaţi/femei este 1,3, iar sub 3% din cazuri apar la persoanele sub 40 ani. Incidenţa creşte rapid peste 45 ani şi se dublează cu fiecare decadă de viaţă.

Ţinând cont de aceste date, am vrut să aflăm care sunt cele mai noi metode de tratament pentru acest tip de cancer în ţări mai dezvoltate şi am stat de vorbă cu Octavian Popescu, medic chirurg în Germania, într-un centru regional de urgenţe în apropierea Frankfurt-ului, afiliat Spitalului Universitar din Heidelberg. Octavian Popescu este specializat în chirurgia colorectală (cancerul de rect, colon), dar şi în patologia benignă, precum şi în disfuncţia planşeului pelvin (incontinenţă anusului), realizând o parte din specializare în Franţa, la Bordeaux, în cel mai mare Centru de Chirurgie Colorectală.

Citeste si: Simptome neobișnuite ale cancerului la sân. Poți să ai boala și să o confunzi cu altceva

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Poți avea chisturi ovariene! Fii atentă la aceste simptome

Cancerul de colon şi tumora rectală

C.S.Î.D.: Care sunt statisticile cancerului de colon în Germania?
Octavian Popescu: În Germania apar aproximtiv 80.000 cazuri/an de cancer colorectal, iar mortalitatea se situează la 25.000persoane/an. Populaţia Germaniei este una dintre populaţiile care trăiesc foarte mult pentru că au standarde de viaţă ridicate. Avem pacienţi de 90 de ani, care sunt operaţi şi se refac foarte repede. Cancerul colorectal apare de obicei la vârste foarte înaintate datorită sistemului de prevenţie a sănătăţii din Germania.

Populaţia este foarte sănătoasă, iar sistemul de prevenţie începe undeva în jurul vârstei de 50 de ani, constând într-un test foarte simplu – se cercetează existenţa sângelui în scaun- şi a unei colonoscopii pentru a depista dacă există polipi sau alte leziuni. Tot ceea ce se îndepărtează se trimite la analize, iar în funcţie de gradul de displazie se recomandă îndepărtarea segmentului respectiv.

Citește și: Bianca de la Casa iubirii, anunț neașteptat în mediul online: "Au fost bărbați în absența mea..." Tânăra a rămas fără cuvinte când a văzut ce i-au făcut aceștia în casă- kanald.ro

Citește și: Rezultate EDU.ro 2024: Ce site trebuie să accesezi pentru a vedea notele la Evaluare Națională- stirilekanald.ro

C.S.Î.D.: Care sunt cauzele apariţiei cancerului de colon?
O.P: Acesta este un tip de cancer determinat în primul rând de alimentaţie – carnea roşie, fumatul şi grăsimile. În Germania este un trend – se zice că o bucată de broccoli la o masă cu carne roşie elimină complet riscul de apariţie a cancerului. Însă, cu toate acestea populaţia germană consumă o alimentaţie bogată în grăsimi, motiv pentru care statisticile sunt relativ ridicate din punct de vedere al apariţiei cancerului colorectal la vârstele înaintate.

Şi stresul poate fi un factor, în general, dar nu există date concrete, foarte serioase, care să poată arăta acest lucru. Bolile genetice sunt şi ele implicate – de exemplu pacienţii care suferă de polipoză familială – în cazul cărora se recomandă eliminarea colonului, care ulterior va fi înlocuit cu un alt tip de legătură între intestinul subţire şi partea de rect care mai rămâne.

 



Citește și:

Cum să prepari înghețată dietetică la tine acasă

6 simptome ale CANCERULUI DE COLON pe care nu trebuie să le ignori

INCREDIBIL! O româncă, PRIMUL FOTOMODEL din lume. IMAGINILE cu ea sunt spectaculoase!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Cine este și câți ani are Gökçe Eyüboğlu, care joacă rolul Sanem în producția „Tablou de familie”! Cum arăta celebra actriță în anul 2010, la început de carieră

Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!


Cookies