Incidenţa şi mortalitatea acestui tip de cancer s-au dublat în ultimii 20 ani în România atingând în anul 2000 o incidenţă de 17,74 /100.000 loc.
Cancerul de colon şi tumora rectală
In 2006 s-au înregistrat 8240 cazuri noi, situând ţara noastră în rândul ţărilor cu o incidenţă medie a bolii. În ultimii ani cancerul colorectal a devenit a doua cauză de deces prin cancer (după cancerul bronhopulmonar, dar devansând cancerul gastric. Raportul bărbaţi/femei este 1,3, iar sub 3% din cazuri apar la persoanele sub 40 ani. Incidenţa creşte rapid peste 45 ani şi se dublează cu fiecare decadă de viaţă.
Ţinând cont de aceste date, am vrut să aflăm care sunt cele mai noi metode de tratament pentru acest tip de cancer în ţări mai dezvoltate şi am stat de vorbă cu Octavian Popescu, medic chirurg în Germania, într-un centru regional de urgenţe în apropierea Frankfurt-ului, afiliat Spitalului Universitar din Heidelberg. Octavian Popescu este specializat în chirurgia colorectală (cancerul de rect, colon), dar şi în patologia benignă, precum şi în disfuncţia planşeului pelvin (incontinenţă anusului), realizând o parte din specializare în Franţa, la Bordeaux, în cel mai mare Centru de Chirurgie Colorectală.
Citeste si: Simptome neobișnuite ale cancerului la sân. Poți să ai boala și să o confunzi cu altceva
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Poți avea chisturi ovariene! Fii atentă la aceste simptome
Cancerul de colon şi tumora rectală
C.S.Î.D.: Care sunt statisticile cancerului de colon în Germania?
Octavian Popescu: În Germania apar aproximtiv 80.000 cazuri/an de cancer colorectal, iar mortalitatea se situează la 25.000persoane/an. Populaţia Germaniei este una dintre populaţiile care trăiesc foarte mult pentru că au standarde de viaţă ridicate. Avem pacienţi de 90 de ani, care sunt operaţi şi se refac foarte repede. Cancerul colorectal apare de obicei la vârste foarte înaintate datorită sistemului de prevenţie a sănătăţii din Germania.
C.S.Î.D.: Care sunt cauzele apariţiei cancerului de colon?
O.P: Acesta este un tip de cancer determinat în primul rând de alimentaţie – carnea roşie, fumatul şi grăsimile. În Germania este un trend – se zice că o bucată de broccoli la o masă cu carne roşie elimină complet riscul de apariţie a cancerului. Însă, cu toate acestea populaţia germană consumă o alimentaţie bogată în grăsimi, motiv pentru care statisticile sunt relativ ridicate din punct de vedere al apariţiei cancerului colorectal la vârstele înaintate.