Incidenţa şi mortalitatea acestui tip de cancer s-au dublat în ultimii 20 ani în România atingând în anul 2000 o incidenţă de 17,74 /100.000 loc.
Cancerul de colon şi tumora rectală
C.S.Î.D.: Care sunt simptomele?
O.P.: De obicei pacientul afirmă că nu a experimentat absolut nicio problemă, ci a fost diagnosticat întâmplător la medicul de familie care a constat prezenţa de sânge în scaun. Constipaţia amestecată cu diaree este un simptom principal, cu toate acestea, dar nu trebuie să ne alarmăm atunci când ele apar, ca urmare a faptului că pot avea multe alte cauze.
C.S.Î.D.: Care sunt măsurile de prevenţie?
O.P.: Colonoscopia şi testele de sânge în scaun sunt măsurile care se pot lua. Se recomandă de la 50 de ani încolo, însă la generaţiile noi se recomandă mai devreme (de exemplu generaţia care are acum 30 de ani), precum şi în cazul antecedentelor în familie. Analizele ar trebui făcute o dată la 5 ani.
Citeste si: Primele simptome care apar în toate tipurile de cancer! Atenție mare la ele!
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Cancerul de colon şi tumora rectală
C.S.Î.D.: Care este protocolul după ce se depistează cancerul?
O.P.: Mai întâi se află în ce stadiu se află boala. Se vor lua markerii tumorali, importanţi mai mult pt urmărirea după operaţie, dacă au crescut sau nu; se realizează o tomografie computerizată pentru a vedea dacă sunt şi alte metastaze, plus o radiografie simplă de plămâni.
În locul tomografiei computerizate se mai face ecografia hepatică, dar la tomgrafie se vede mult mai sigur. Şansele de reuşită sunt foarte mari – cancerul de colon se poate trata, doar în cazurile de diagnostic găsit foarte târziu problema este puţin mai amplă, însă în general se tratează. Toate acestea se fac în cazul cancerului de colon. În cazul cancerului de rect se va realiza un RMN de pelvis pentru a vedea exact stadiul de dezvoltare.
În funcţie de acest lucru se va stabili dacă pacientul primeşte terapie neoadjuvantă înainte de operaţie. Se mai face de asemenea şi o ecografie endoscopică pentru a ajuta la localizare. Important este şi numărul de noduli depistaţi ca fiind suspecţi. Terapia neoadjuvantă ajută la tratare, însă îngreunează operaţia, ca urmare a inflamării ţesuturilor. Este important să avem grijă la prezervarea nervilor pentru că în pelvis sunt foarte mulţi nervi. Dacă ei sunt lezaţi poate apărea incontinenţa, dar şi disfuncţii ale vieţii sexuale.
citeste continuarea pe csid.ro