Care este profilul abuzatorului emoțional. „Sunt niște tipare de comportament"

ce este un abuzator emotional
Cum realizezi dacă persoana de lângă tine este un abuzator emoțional

Există multe situații în care într-un cuplu, situația degenerează iar una din persoane ajunge să fie în control total asupra celeilalte. Conform studiilor, femeile ajung să fie mai des controlate de bărbați.

În cadrul unei emisiuni, psihologul Eduard Puiu  și vloggerul specializat în relații, Andrei Vulpescu, au explicat cum se comportă un om care abuzează emoțional, dar și ce este de făcut pentru a scăpa dintr-o astfel de cirumstanță.

Ce este un abuzator emoțional

manipularea si abuzul emotional
Cum te poate afecta abuzul emoțional[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Ce presupune procedura de divorț. „S-au rupt niște lucruri în relațiile de familie”

Din nefericire, pentru multe persoane, relația de cuplu se transformă în ceva negativ, care le schimbă personalitatea și care le ingrădește libertatea. Gelozia, nevoia de control și certurile din orice, pot conduce către o relație toxică, în care una din persoane să fie șantajată emoțional. Specialistul în relații a mărturisit care sunt unele dintre semne, prin care ne putem da seama dacă persoana de lângă noi este un abuzator emoțional.

„Sunt niște tipare de comportament dobândite. Spre exemplu, o persoană care vrea să aibă întotdeauna dreptate, o persoană care vrea să conducă doar ea în cuplu, sau mai există și persoane care se folosesc de șarmul personal, cu scopul de a te băga într-o colivie și apoi să te controleze total. Am întâlnit cazuri de control cu GPS pe telefon, camere video montate în casă, izolare socială totală, nu mai ai voie să intri în relație cu familia, prietenii, colegii, uneori nu le mai dau voie să se ducă la muncă.”

, a explicat Andrei Vulpescu.

Cine sunt victimele unui abuzator emoțional

abuz emotional
Ce este abuzul emoțional[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Când se maturizează o femeie vs. când se maturizează un bărbat. „Ar trebui să aibă loc un ritual de inițiere”

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

 Abuzul psihologic și emoțional este la fel de periculos ca cel fizic, deoarece are urmări extrem de nocive. Psihologul a declarat că dacă persoanele trec printr-un moment mai dificil, sunt mai vulnerabile sau o stimă de sine scăzută, șansele să devină victima unei astfel de persoane, sunt mult mai mari.

„Are înnăscută această calitate de a persuada în fața victimei, deoarece doar femeile cu o stimă de sine redusă, care au profil de victimă pică în plasa respectivă.

Prima data este validată, e pusă pe un piedestal, după care încep să i se taie relațiile cu persoanele care ar putea invalida poziția abuzatorului. Un ultim pas este dependența financiară, de el, care în felul acesta a izolat total victima.”, a declarat Eduard Puiu.

Mai mult, specialistul a precizat că este foarte grav dacă persoana de lângă tine încearcă să te schimbe total, îngrădindu-ți libertatea, sub orice formă.

De asemenea, există multe cazuri în care femeile depind în totalitate de bărbat, din punct de vedere financiar. Acest comportament face parte tot din ceea ce se numește control, iar femeia respectivă se poate numi victimă.

„În momentul în care îți intră peste felul tău de a fi, acesta este primul tău semn. Dreptul tău de a fi este: am dreptul să am dorințe, aspirații, o viață, ceea ce înseamnă spațiul meu, am dreptul să am independența mea financiară și am dreptul să iau decizii.”

, a explicat psihologul.

Cum scapi de un abuzator emoțional

cum scapi dintr-o relatie toxica
Cum scapi dintr-o astfel de relație[Sursa foto: pexels]

Citește și: Cum să fii un bărbat cu bune maniere în orice moment? „În ziua de astăzi este normal”

Din nefericire, persoanele care sunt victimele unui abuzator emoțional, își neagă statutul. Deoarece victima a fost ruptă de relațiile de familie sau de prietenie, acestor persoane le este aproape imposibil să o ajute. Cu toate acestea, există cazuri în care aceste persoane realizează că situația nu este una bună și încearcă să rupă relația.

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

„Când victima se retrage, când își dă seama că este agresată și începe să facă pași în spate, imediat el trece în instanță de victimă și o pune pe ea să devină salvatorul lui.”, a mărturisit psihologul.

De cele mai multe ori, abuzatorul va încerca să păstreze relația, însă persoana care a fost controlată trebuie să se gândească mult mai mult la propria persoană. De aceea, este recomandat să ceară ajutor de specialitate.

„Cu cât te devalorizează mai tare și îți pune rădăcini care sunt prinse de el, e greu să le rupi. Trebuie să ceri ajutor specializat și să lucrezi la tine, astfel încât stima de sine scăzută să încerci să o crești.”, a povestit Andrei Vulpescu.

 

 

 



Citește și:

Bazofile crescute în testele de sânge – semnificații și implicații clinice

De ce pleacă un bărbat dintr-o relație. „Și bărbatul simte”

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Cine este și câți ani are Selen Uçer, actrița care joacă rolul Songül în serialul Tablou de familie! Iată cum arăta celebra actriță la început de carieră, în urmă cu două decenii

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies