Ce înseamnă dependența de mâncare. Ce este și cum să o depășim?

Ce înseamnă dependența de mâncare. Ce este și cum să o depășim?
Dependența de mâncare. Ce este și cum să o depășim?

Dependența de mâncare a devenit o reală problemă în zilele noastre, din cauza faptului că multe persoane nu reușesc să își stabilească un regim alimentar corespunzător.

Anca Alungulesei, nutriționist, a vorbit în cadrul unei emisiuni de la Kanal D, despre mâncatul compulsiv. Ea a oferit sfaturi despre cum oamenii pot scăpa de dependența de mâncare, o dependență care poate duce chiar la obezitate. Câteva alimente plăcute, regăsite în mai multe preparate pot stimula centrul de recompensă al creierului, putând reproduce ceea ce se întâmpla în cazul dependenței de anumite obiceiuri nocive. 

“Există o serie de alimente adictive care ne conduc mult mai ușor. Aceste alimente adictive te recompensează, la nivel de creier creează această învățare, această recompensare. Prin consumul zilnic acestor alimente, și vorbim aici despre zahăr, despre produsele de panificație dacă sunt pe bază de făină albă, despre băuturi carbogazoase, despre alimente procesate în general, care conțin mulți conservanți, multe E-uri, acestea conducând și către adicție.”

, a spus specialista.

Ce este dependența de mâncare 

Citeste si: Cum putem să evităm apariția celulitei. „Deshidratarea face un lucru foarte interesant”

Dependența de mâncare. Ce este și cum să o depășim?[Sursa foto: Freepik]

Identificarea cauzelor dependenței de mâncare

Citeste si: Ce alimente nu ai voie să consumi pe stomacul gol. „Sucul de citrice nu se bea pe stomacul gol”

Totodată, are loc din cauza lipsei sertoninei, hormonul fericirii, sau al dopaminei o nevoie internă, pe care oamenii tind să o umple prin consumarea unor produse dulci. Creierul este obișnuit să ne recompenseze pentru implicarea în diferite situațiile de supraviețuire, prin eliberarea de dopamina, care se activează după ce se mănâncă, ceea ce este, de asemenea, un sentiment satisfăcător. 
“Prin acest fapt se amplifică lipsa serotoninei, fiind hormonul  fericirii, cel care îți dă starea de bine și atunci simți nevoia să mănânci din nou și din nou, să le cauți.

Și secreția dopaminei se amplifică, deoarece în momentul în care tu mănânci ceva dulce, bun, o asociezi cu o nevoie internă, sau vrei să te premiezi. Dopamina este sistemul de recompensare și învățare a creierului. Orice faci, și îți declanșează dopamină, e un semnal că ai făcut ceva foarte bun, foarte bine pentru tine, și creierul întotdeauna o să mai vrea”, a mai precizat aceasta.

Citeste si: Cum sa ai o digestie usoara si un abdomen plat

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Totul despre dependența de mâncare[Sursa foto: freepik]

Adoptarea unui stil de viață sănătos

Aceste lucruri duc către necesitatea consumării excesive de produse, ducându-se către zona de dependență. Nu este necesar să se taie din calorii, este necesar ca oamenii să gândească mult mai sănătos și rațional, pentru a trece peste această dependență.

“Ajungem să facem aceste lucruri pe pilot automat fără să ne dăm seama, și devine foarte ușor tipar.

Oamenii care se luptă cu poftele acestea care au devenit necesitate de fapt, sunt într-o zonă de dependență se luptă cu ei însuși. Degeaba ne uităm în farfurie și tăiem din calorii pentru că nu de acolo vine răspunsul, ci de la creier”, a mai spus ea.

Gestionarea stresului

Totul despre dependența de mâncare[Sursa foto: freepik]

Terapia comportamentală

Pentru a reuși să se treacă peste situația de nevoie, specialista recomandă să nu mai așezăm produse tentante în raza vizuală.

ci să așezăm în frigider produsele sănătoase primele. Așadar, este necesară curățenia în frigider, pentru a organiza mult mai bine produsele.

“Nu este neapărat o recomandare să scoți totul din frigider, dar e foarte important de știut că momentul în care noi avem alimente raza vizuală, lucrul acesta nu mă ajută și mă supra stimulează. Recomandarea este să faci curățenie în frigider, întotdeauna să ținem în prim-plan alimentele sănătoase”, a spus nutriționista.

Citește și: Catinca, mesaj îngrijorător în mediul online: "Îmi faceți rău!" Ce se întâmplă cu fosta concurentă din Casa iubirii după despărțirea de Ștefan- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Ce să facem cu comandarea excesivă a mâncării

Multe persoane tind să comande mâncarea preferată, chiar dacă nu se află printre cele mai echilibrate din punct de vedere nutrițional. Comenzile de mâncare au crescut odată cu dezvoltarea tehnologiei din ultimii ani, permițând ca oamenii să nu mai depună atât de mult efort, și doar să apese pe câteva butoane. Specialista recomandă ca oamenii să se dezobișnuiască treptat de acest lucru și să meargă de unii singuri la supermarket la nevoie.

“Noi trăim într-o epocă a tehnologiei, care ne ajută din foarte multe puncte de vedere, dar din alte puncte de vedere nu ne sprijină. Totul este la un buton distanță, sistemul de recompensare se activează din nou, pentru că nu depui niciun efort. Creierul nostru ne va duce întotdeauna către o zonă fără efort, pentru că efortul pe termen lung nu poate fi susținut. Un lucru ar fi să te dai jos din pat, să te îmbraci, să te duci la magazin, să stai la coadă și să-ți cumperi, și alta e să te duci în dulapul cu dulciuri sau să pui degetul pe buton și să aplici. Alegerile conștiente sunt în proporție de maxim 10%, 90% suntem pilot automat”, a mai spus ea.

Suportul social

Totul despre dependența de mâncare[Sursa foto: freepik]

Citeste si: Greseli de alimentatie ce te impiedica sa slabesti

Cine ne poate ajuta în situația asta

În încheiere, specialista a precizat faptul că nutriționiștii pot ajuta oamenii să scape de această dependență alimentară, deoarece totul pornește de la creier. Oamenii specializați în acest domeniu pot oferi sfaturile necesare, pe când o dietă minune poate fi ușor de urmat, însă cu timpul oamenii vor reveni la obiceiurile de dinainte, pentru că nu vor fi îndeajuns de educați pe subiect.

“Nutriționiștii pot ajuta în această situație. Nu este o rușine să fii dependent de mâncare, dar pentru că nu-ți explică nimeni tu rămâi în zona de poftă și te amăgești, căutăm soluții cu tot felul de combinații și tot felul de diete minune, dar nu acolo e răspunsul. Ele pot funcționa pentru o perioadă scurtă de timp, dar te vei reîntoarce la obiceiurile de dinainte”, a spus ea în încheiere.



Citește și:

Ce este și ce beneficii are sarea celtică

Ce alimente nu ai voie să consumi pe stomacul gol. „Sucul de citrice nu se bea pe stomacul gol”

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies