Citește în articolul de mai jos ce este inflamația în organism, cum apare, dar și cum poate fi tratată. Care sunt cele mai bune antiinflamatorii.
Atunci când vine vorba despre alimentație, mulți medici recomandă o dietă echilibrată, fără prea multe grăsimi și ca alimentele să fie procurate din surse cât mai sigure.
Persoanele care se confruntă cu inflamații în corp au nevoie de alimente antiinflamatoare, pe lângă tratamentul convențional prescris de medic. În funcție de caz ori de intensitate, inflamația poate fi atât dăunătoare, cât și benefică pentru organism. O inflamație în corp poate proteja de infecții, însă o inflamație cronică și netratată duce în timp la creșterea în greutate și la instalarea unor boli cronice.
Încă din copilărie, medicii recomandă consumul alimentelor antiinflamatorii, care sunt bogate în fibre, vitamine și minerale. Alimentele antiinflamatorii conțin antioxidanți, numiți și antocianine, iar aceștia pot reduce riscul unor boli, precum cele cardiovasculare.
Citește și: Cum să creezi un meniu de dietă pentru întreaga săptămână
Medicul Anca Hâncu, doctor în medicină generală și doctor în nutriție, a dezvăluit în cadrul unui interviu Tv cum arată modelul antiinflamator și care sunt alimentele pe care ar trebui să
Citește și: 4 reguli pentru o sănătate de fier în sezonul rece
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
„ Inflamația, adusă în discuție pentru prima dată de Celsius, în secolul 1 al erei noastre, într-un prim pas, inflamația acută, este un proces benefic, un proces care ne apără. Însă, la un moment dat, dintr-o soluție, devine o problemă, adică inflamația cronică. Inflamația cronică este precursorul bolilor cronice și aici vorbim despre diabet, boli cardiovasculare, de cancere, de Alzheimer. Toate acestea au la origine procese inflamatorii. Ne referim la un proces de inflamație subacută, inflamație cronică, asta înseamnă o reacție a organismului, reacția organismului la un agresor. La început este ca un mecanism de apărare, după care devine un proces care se cronicizează și care declanșează diverse procese metabolice în corp, procese negative care ne fac rău. Prin stilul de viață, prin ceea ce facem zilnic, putem crește aceste procese sau le putem atenua. Le putem atenua prin alimentație, printr-un somn odihnitor, prin activitate fizică, prin gestionarea stresului. Toate acestea sunt metode prin care noi vom reuși să ținem sub control inflamația și să prevenim bolile cronice. De fapt, aici ajungem. Și să prevenim îmbătrânirea”, a menționat medicul în cadrul interviului TV.
Meniu dietă antiinflamatoare
În cazul în care îți dorești să consumi mai des alimente antiinflamatoare, iată ce poți alege, potrivit medicului. Este important să le consumi de mai multe ori pe săptămână și să le variezi pentru a avea parte de cele mai bune rezultate.
„ Aici arătăm roșiile care au licopen care are efect antioxidant. Iată și o ceapă verde sau o ceapă uscată împreună cu o felie de brânză sau cu o salată reprezintă o cină potrivită.
Citește și: Cum consumăm corect fructele când ținem dietă
Mai avem și un pește gras de două ori pe săptămână, adică ton, somon, macrou, sardine care au aceste proprietăți benefice. Am pus aici și puțin ghimbir.
Mai avem și turmeric, scorțișoară.Modelul antiinflamator este prin modelul tradițional mediteranean care așa cum ne-am obișnuit pune la mare preț legumele, fructele, mai mult carnea albă, peștele și cât se poate excluderea alimentelelor procesate.
Toate alimentele procesate, precum mezeluri, alimente cu mult zahăr au aliment antiinflamator. Acele dulciuri cu mult zahăr au efect pro-inflamator. Obezitatea este pro-inflamatorie.
Cafeaua are un rol benefic, până în 400 de mg, prin conținutul de polifenol are efect antiinflamator, antioxidant, deci este indicată. Alcoolul va fi cu moderație, pentru că în cantitate prea mare are efect pro-inflamator și aici, la hidratare, se pot menționa apa, ceaiurile – ceaiul verde, ceaiul din plante. Aici ar trebui să ne restrângem când vorbim despre hidratare”, a mai dezvăluit medicul specialist.