Iată cea mai simplă rețetă de murături pe care le poți consuma în mai multe zile de la desfacerea borcanului.
Jumătate de lună ne mai desparte de anotimpul de iarnă, iar cămara gospodinelor începe să fie neîncăpătoare. Murăturile se află printre preferințele bucătăreselor, iar cine nu și-a făcut încă provizii, încearcă să nu rămână cu bucătăria goală și apelează la rețete rapide de murături pentru iarnă, care pot fi consumate în mai multe zile de la desfacerea borcanului.
Rețeta pentru cele mai rapide murături
Citește și: Supă cremă de roșii. Una dintre cele mai răcoroase!
Citește și: Ce poți face dacă varza murată a făcut floare. Gospodinele folosesc acest truc util
Murăturile se află printre preferatele gurmanzilor, mai ales în diferite combinații de mâncăruri, iar pentru cei care nu și-au pregătit încă tot ce au nevoie pentru iarnă, pot apela la murăturile pregătite în doar câțiva pași.
Pentru a fi sigur că pregătești cele mai delicioase murături, ai nevoie de următoarele ingrediente:
- legume potrivite pentru murat, în cantitatea și proporțiile dorite: castraveți, gogonele, conopidă, lubenițe mici, varză, sfeclă roșie etc.
- hrean proaspăt, rădăcină
- bețe de mărar uscat
- buchețele de cimbru uscat
- țelină
- ceapă
- usturoi
- 3-4 mere și/sau gutui
- morcovi (opțional)
- ardei iute
- frunze de țelină, cu tulpina cu tot
- frunze de vișin
- frunze de dafin
- piper boabe
- sare pentru industria alimentară (pentru murături)
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro
Alege un vas de cel puțin 10 litri, iar după ce ați aranjat legumele cât să vă încapă mai multe, adăugați 5 litri de apă, jumătate din capacitatea vasului.
La fiecare litru de apă se adaugă o lingură de sare, boabe de piper, 2-3 căței de usturoi, câteva felii de țelină, 2-3 ardei iuți și 3-4 bețe de hrean.
Acestea pot fi adăugate printre fiecare strat de legume pentru murat.
Frunzele adăugate sunt în funcție de preferințe, așa că cineva poate folosi bețe de mărar, cimbru sau frunze de dafin.
Cantitatea de apă cu sare se clocotește până sarea începe să se dizolve, iar apoi se lasă puțin la răcit și se toarnă peste legume.
Deasupra legumelor se pune o greutate pentru ca acestea să nu urce la suprafață, iar sarea să se adune la fund.
Secretul pentru murături ca la bunica
Ești iubitor de murături și nu știi cum să faci ca gustul lor să fie ca al celor din copilărie? Ei bine, aceste aspecte sunt legate strict de felul în care alegi ingredientele și de cantitățile pe care le pui.
Este important ca apa să fie jumătate din cantitatea vasului, iar pentru fiecare litru de apă să adaugi o lingură de sare.
Dacă dorești să îți condimentezi murăturile sau pentru a avea un gust ușor picant, adăugați ardei iute, frunze de dafin, boabe de piper negru, țelină, cimbru sau alte condimente pe care le preferați.
Pentru un plus de culoare si savoare, adăugați, după preferință, și morcovi, care să atragă privirile încă din borcan, iar toate acestea nu vor face decât să adune la un loc toate proteinele de care aveți nevoie.